петък, 22 април 2016 г.

Лазарки при общинари в Алфатар и при библиотекари в Силистра

Днес - ден преди Лазаровден, колективът на Регионална библиотека „Партений Павлович” беше навестен от усмихнатите лазарки от ІV ”а” подготвителна група на ЦДГ „Иглика-1, научаваме от страницата във Фейсбук на най-голямото библиотечно звено в Крайдунавска Добруджа. Заедно с директорката си Елена Аврамова и със своите учителки Саша Иванова и Веселка Иванова, децата представят народния ритуал с богата китка от празнични песни и стихове, спретнати танци и с наричания за благополучие, с пожелания за здраве и късмет.


И от профила на община Алфатар научаваме подобна новина в кратък вариант: СТРАХОТНА ИЗНЕНАДА - лазарки от ЦДГ Щастливо детство в град Алфатар 

Също чрез социалната мрежа НЧ Просвета в село Проф. Иширково съобщи: Скъпи иширковци, на 23.04.2016 г. е Лазаровден - християнски празник, който носи името на Свети Лазар. На този ден се изпълнява обичаят лазаруване. И тази година нашите лазарки, пременени в добруджанските фолклорни носии, ще обикалят къщите на селото и ще пеят обредни лазарски песни, благославяйки за здраве, щастие и берекет. Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от лазарките, така от жителите и от гостите от с. Проф. Иширково. ДА Е НА БЕРЕКЕТ,ПЛОДОРОДИЕ И ЗДРАВЕ ЗА ВСИЧКИ ИШИРКОВЦИ!



Няма коментари:

Публикуване на коментар