сряда, 27 април 2016 г.

Човек не може да победи времето, но може да се справи с безвремието


·        Силистра. 25 април 2016 г. Представяне на книгата „Три добруджански рода“

В зала 13 на Градска художествена галерия Силистра бе проведено представянето на книгата „Три добруджански рода“, дело на краеведа Господин Великов и на проф. Любомир Пенев от БАН, родом от Силистра. Тя е посветена на покойната силистренка Дачка Савова – дългогодишен ръководител на местно и регионално административно ниво преди 1990 г. и виден общественик в продължение на близо половин век.

В събитието участваха над 100 души, представители на няколко поколения, както от описаните родове, така и граждани на Силистра, които в продължение на десетилетия са създавали облика на града, общината и някогашния Силистренски окръг. Както и много родолюбиви граждани, на които не им е чуждо краеведското начало.

Представянето бе водено от доц. д-р Румяна Лебедова, която предложи на аудиторията и своя безпристрастен поглед върху книгата – стилна като творба, силна като съдържание и мобилна като комплексно словесно-визуално полиграфическо издание, каквото скоро не е излизало в Силистренския край. Независимо от създадената вече традиция в представяне на родове от Крайдунавска Добруджа ((„Касабовият род“, „Доковият род“, Барабонковият род“, „Енчо Тодоров – опълченеца и неговият род“, „Бояджиевият род“, „Жейновият род“ и др.).

Проф. Иван Недев също предложи своя прочит на книгата, а спомени и впечатления, вкл. лично за Дачка Савова, споделиха доц. Илиана Горанова – дългогодишен ръководител на Педагогическия институт в Силистра, Иван Лазаров – някогашен началник на просветния отдел в града, Гинка Пецова – общественик, представители на семейството и др. 

Проф. д-р Георги Атанасов: Силна е емоцията в книгата, предадена и на читателя. Родовите хроники в България градят националната ни история, защото те поставят ребуси, върху които търсим отговорите на цели поколения. И още: културологичният разрез на трите рода - Нетезилови, Мангозови и Викови, е проява на отношение към миналото и към нашите предшественици. Поместените снимки говорят без думи за човешки взаимоотношения, за манталитет, мода и за събития от стари времена.

Доц. д-р Румяна Лебедова: „Книгата „Три добруджански рода” е книга за Времето, за Рода и за Човека“. Първото, с което книгата прави впечатление, е подчертано възрожденският дух, който прозира още в мотото „Родината започва от родната стряха“. Идентифицирането на дом и родина очертава родното пространство като географско, но най-вече като духовно пространство, в което паметта опазва живеца на РОДА и съхранява връзките между поколенията. Авторите й Господин Великов и Любомир Пенев показват как човекът и родът, дългът и обичта могат да победят Времето, което безстрастно ни поглъща."

Няма коментари:

Публикуване на коментар