четвъртък, 14 април 2016 г.

Силистренски третокласници сътвориха своя “патиланска” книга

Назаем от http://detskiknigi.com/
Едва ли има някой, който да не е чел  „Патиланчо”, „Патиланско царство”, ”Патиланчо на село”, „Патиланчо Данчо”, „Бате Патилане” и „Патиланско училище ” от Ран Босилек – веселите истории за  приключенията на Патиланчо и вярната му дружина? Чрез невероятните писма до Смехурко, изпълнени с хумор, научаваме за забавните игри и лудориите на малките палавници, които неминуемо водят до сълзи и наказание от тяхната любяща, но строга баба Цоцолана.
Дияна Георгиева, библиотекар в детския отдел на РБ “Партений Павлович” в Силистра е поканена да присъства на представянето на книгата на ІІІ-ти в клас от ОУ ”Свети Свети Кирил и Методий” в града. Ето какво сподели тя:
“Знаех, че има много любознателни читатели и деца, които обичат да пишат и съчиняват разказчета. Клас “Вежливанче” поеха по стъпките на ранбосилековите патиланци. Вдъхновени от забавните преживелици на веселата дружина с баба Цоцолана, те сътвориха свои патилански истории. С помощта на класната г-жа Руска Боранова съчиненията бяха оформени, илюстрирани от самите деца и издадени в самостоятелна книжка със заглавие “По стъпките на Патилан, смело крачи Вежливан”.
Много емоции предизвика презентирането на книжката пред родители и гости. Децата представиха своите текстове с авторски ентусиазъм – живо, непосредствено и изразително. Състезаваха се в стихове и народни танци бати Патилан и млад Вежливан.
В края на събитието директорът на училището Георги Тончев поздрави малките творци и им пожела нови вълнуващи успехи на полето на словото. Аз, като представител на Детски отдел на РБ „Партений Павлович”, поднесох топло приветствие към вежливанчетата и техните учители за лумналата искрица любов към литературата и творческото писане.”
Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите враздел “Добри практики” в “Зона родители”. Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейлeditors@detskiknigi.com. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар