сряда, 27 април 2016 г.

45 години ПГЛП "П. Славейков" Силистра

В Младежки дом Силистра свой празник проведе ПГЛП „Пенчо Славейков“ Силистра, посветен на 45-ата година на училището и посветен на 150-ата година на своя патрон. В словото си директорът на гимназията Елена Кирязова каза: „Нашата гимназия започва съществуването си от 1971 година като професионално училище по текстил с двегодишен курс на обучение с две паралелки по предачество и тъкачество. Гимназията успешно се справя с предизвикателствата на времето и през годините обучението се води по различни специалности: Предачество, Тъкачество, Оператор в производството на облекло, Оператор в кожено-галантерийното производство.

А през последните години училището се насочи към подготовка на кадри по специалностите „фризьорство и моден дизайн". От няколко години приемаме и ученици със СОП по професията шивач, като чрез успешното им интегриране даваме пример за толерантност и разбиране на различното в младите хора.

От 2000 година започна провеждането на модни ревюта като моделите са проектирани, изработени и представени от учениците. И това става ежегодна изява на нашите ученици. Днес се навършват 150 години от рождението на Пенчо Славейков- патрон на нашата гимназия. Той е забележителна личност в българската култура, един от хората с най-ярък принос за връзката ни като българи с единното европейско общество. Неговият естетически вкус и изискванията му към творците и до днес са емблематични.


Може да се каже, че сме училище на осъществените мечти. Обучаваме общо 154 ученици, като в дневна форма 77, в задочна 65, в самостоятелна 12. Приятно ми е да отбележа, че при нас учениците имат шанса да се учат не просто да правят облекло и прически, а да творят изящество, стил и елегантност. Те имат възможност да се изявят като реализират себе си и да даряват на другите красота за делника и празника.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар