сряда, 13 април 2016 г.

НАО "Г. Галилей“ град Силистра с празник за първия полет на човек в Космоса

На 12.04.2016 г. младите астрономи от НАО "Г. Галилей“ град Силистра и гости отпразнуваха тържествено 55-ата годишнина от първия полет на човек в космоса. Позовавайки се на апела на Гагарин "Да опазим нашата планета", учениците се включиха в традиционното почистване на градинките на обсерваторията и засадиха цветя и храсти. 

Вечерта започна с представяне на интересни факти от живота на Гагарин и продължи с авторски презентации на Слави Георгиев и Димитър Иванов, които се явиха с тях в Ямбол на 44-ата Национална конференция по физика. 

Имаше и забавна част - решаване на астрономическа игрословица, състезание с комета. Участниците се подкрепиха с вкусни сандвичи, на които вложиха много творчество, изобразявайки комети, планети, извънземни кораби и същества. Не липсваше и голяма пита във вид на слънце, а накрая се подсладиха с красиви звездни сладки. Традиционното вечерно наблюдение започна с изпращане на слънцето и продължи с наблюдение с телескоп на Луната и Юпитер и звездно небе.


В деня на пролетното равноденствие на 21 март т.г. екип от кръжочници от НАО традиционно участва в международния образователен проект “Опитът на Ератостен“. Целта на проекта е да се повтори опита на Ератостен, при който той за пръв път в историята преди 2 200 години успява да изчисли периметъра на Земята. Резултатите на нашите ученици бяха споделени в презентация, която бе представена, заедно с още две - включващи наблюдения на Персеиди и Геминиди, на 42-ата Национална конференция по астрономия във Варна, проведена също наскоро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар