петък, 22 април 2016 г.

Старият дъб от Силистра е №6 в конкурс в Европа


Дъбът от Дунавския парк в Силистра се класира на почетната шеста позиция в конкурса „Европейско дърво на годината 2016“. За силистренското дърво, представител на страната ни в конкурса, са гласували 17 204 души. В надпреварата участваха 15 дървета, номинирани от 15 държави, а гласуването протече през февруари.

Победител в състезанието стана най-старото дърво от Батасек в Унгария, което получи 72 653 гласа. На второ място се класира хилядогодишната липа от Татобити, Чешка република с 43 451 гласа, а третото място зае крушата от Бошаца-Забудишова, Словакия, с 29 114 номинации.

Събраните средства от дарителската кампания за печелившото дърво са 560 евро, съобщават организаторите. Резултатите от гласуването за „Европейско дърво на годината 2016“ бяха обявени в Брюксел на специална церемония, организирана от асоциация Environmental Partnership Association, чиято дейност е свързана с опазване на околната среда.

Дъбът в Дунавския парк е най-старото запазено дърво в най-стария градски парк в България. Старият дъб, както наричат дървото в Силистра, е бил засаден през далечната 1910 г. Смята се, че самият Дунавски парк е основан през 1870 г. През 1991 г. паркът е обявен за природна забележителност с национално значение.

http://www.websilistra.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар