понеделник, 25 април 2016 г.

Предвеликденски събори в общините Силистра, Тутракан и Дулово

 

Три различни фолклорни прояви уважи с поздравителни адреси областният управител на област Силистра Стоян Бонев в дните преди Веаликден: лазарския събор в Калипетрово - община Силистра, общинския преглед на художествената самодейност в град Дулово и в общинската културна проява за празника Цветница, проведена в тутраканското село Старо село с участието на заместник областния управител Младен Минчев.
 
И трите прояви са част от областния културен календар, съставен по предложения на общините и на читалищата от област Силистра.
 
В различни населени места от област Силистра своите обредни танци играха по дворовете и площадите лазарки от самодейни състави към народните читалища по повод големия празник Лазаровден. Някои от тях гостуваха в общински администрации, кооперации, библиотеки и други институти.
 
Най-малко 150 самодейки участваха в 12-ия Общински събор на лазарските групи от община Силистра, проведен в село Калипетрово.  Проявата е с домакин Народно читалище „Пробуда – 1940“, което организира събора от 2005 г., а поздрав до участниците поднесе заместник кметът Денка Михайлова.
 
Негов партньор освен общината, е Доростолска митрополия и конкретно храмът „Свети великомъченик Димитрий“ в селото, тъй като се провежда в двора на християнския център, назован "Доростолски митрополит Иларион", първият духовен водач на епархията след възстановяването й през 2001 г. от V-ия Църковно-народен събор, проведен в София.

Няма коментари:

Публикуване на коментар