сряда, 20 април 2016 г.

Юбилеен концерт на Фолклорна група „Добруджа“ при НЧ „Доростол“ – Силистра

Фолклорна група „Добруджа“ при Народно читалище „Доростол 1870“ – Силистра е сред най-успешните формации за народни обичаи и песни в област Силистра. За това свидетелстват многобройните й изяви – за четвърт век – над 200 участия в концерти, фестивали и събори, вкл. неведнъж в Румъния. 

Много често на най-важното място – в челото на шествието. И винаги с демонстрираната гордост, че идват от Силистра и от Дунава. Независимо къде е изявата – в Разград, Варна, Балчик, Плевен, Шумен, Хасково…, или пред Народното събрание в София. И още: ритуали на Коледа, „Жътва“, Бабинден, някои от които са записани на видео; участия в ревюта и различни празници, вкл. неизменно в продължение на 20 години в голямата лозаро-винарска проява „СИЛВИН“, а в продължение на 4 години – и в Румъния в празника на винарския завод „Остров“.

Резултатите: 22 златни медала, вкл. от еврпопейско и от световно първенства по фолклор, купа за автентичен фолклор в Рибарица, „Златна лира“ от Стара Загора и от Калофер; „Златен Орфей“ от Несебър; участие в СКАТ-телевизия; в продължение на пет години групата открива фестивала „Камбана“ в Трявна; първи награди в три фестивала „Гозбите на Добруджа“ в Сребърна.

Не са пропуснати и местни фестивали – в Ситово, Кайнарджа, Проф. Иширково, Попина, Тервел, Генерал Тошево и др. Отделно – с 6 медала е солистката Руска Боева, но споменаваме още изящни солистични изяви на Пенка Василева, Атанас Павлов, както и активното организационно и творческо участие на Румяна Кунева, Върба Върбанова, Йорданка Димитрова, Калинка Борисова, Денка Тончева, Донка Стоянова, Радка Вълчанова, Руси Стефанов и др.

Разбира се, неизменно е съдействието на Народно читалище „Доростол“, на което групата е сред най-разпознаваемите емблеми. Едно признание, каквото е имало още при председатели като Теменуга Матеева и Мария Димитрова, а от няколко години и при Маргарита Любомирова.

През изминалите години почти неизменен организатор на колектива е Мария Христова, но заслуги за създаването на формацията още в началото – пет години по-рано, преди да се премине към Народно читалище „Доростол“, имат Рада Максимова и Цоньо Крумов. На практика групата прави 30 години от истинския си прощъпулник.

Няколко са били корепетиторите и формални ръководители – пръв е Цоньо Крумов, а сега е Пламен Костадинов, който и в предишни години е бил с малки прекъсвания, когато междувременно музиканти на групата са били Георги Недков и Минчо Панев.

Запазена марка на доростолските добруджанки са етноизложбите, вкл. и направени специално за студенти педагози. Заслуженото признание са многобройните публикаци и репортажи във вестниците. И естествено - първите места на най-престижни изяви, вкл. шампионати на Европа и света по фолклор. Грамота след грамота...Не последно място – за възстановките на ритуали и празнични обреди. 

Навсякъде - неповторима цветна и музикална феерия по добруджански. Най-често пременени с ненадминатите алфатарски престилки - един от най-известните шедьоври на Добруджа в сферата на фолклора. Друг път с носиите от Северна Добруджа, превръщащи ги в прелестни преселки. Един акордеон понякога не им стига за акомпанимент, случва се и вездесъщата гъдулка да е в „играта“. 

Зиме и лете, в слънце и дъжд – винаги на линия. В общински и други изяви за Коледа, Лазаровден, Цветница и Великден – задължително. И в надпреварите с народни сценки – също. Това са те – над 50 жени и мъже от Фолклорна група Добруджа при Народно читалище Доростол – Силистра: Пламен Костадинов, Мария Христова, Румяна Кунева, Пенка Василева, Руска Боева, Радка Вълчанова, Калинка Борисова, Невяна Крумова, Гинка Дякова, Радка Илиева, Веска Георгиева, Донка Стоянова, Петранка Димитрова, Станислава Начева, Руси Стефанов, Гинка Лазарова, Атанас Павлов, Върба Върбанова, Йорданка Димитрова, Денка Тончева, Йорданка Жекова, Христа Кулева, Марийка Лазарова,  Иванка Василева, Желка Йорданова, Димитричка Костова, Митана Пейчева, Радка Венкова, Христо Стефанов, Калинка Петрова, Йовка Пенева, Димитричка Ламбова, Цоню Крумов, Руска Станчева, Димитричка Димитрова, Велка Димитрова, Величка Димитрова, Славка Божкова, Минчо Панев, Георги Недков, Калинка Димитрова, Тодорка Славова, Руска Манева, Елена Петрова, Тонка Георгиева, Рада Максимова, Станка Боева, Йорданка Бацинова, Йорданка Стоянова, Йорданка, Хараламби, Вълчо, Руска - певица, Руска – танцьорка. 

И за финал – какво си спомня за тези 25-30 години Мария Христова: „За това време на много врати съм почукала и съм получила помощ за нашите изяви, вкл. най-често от община Силистра, от областния управител и др. Била съм настоятелна и грижовна, защото съм вярвала в успеха на групата. Самата аз от малка пея и танцувам, защото фолклорът е вроден в мен. Събирам автентични костюми и често съм дарявала, показвала съм ги и на студенти от Русенския университет в „Открит урок по фолклор“, проведен в дома ми. Направила съм го, защото искам да предам и на младите отношение към народните традиции, за да ги има и в следващите поколения“.

Как ще премине юбилейният концерт? На два пъти групата ще излезе, за да изпее в различни костюми по пет песни – най-хубавите, които е научила и пяла пред хиляди почитатели, както и ще изиграе 4 танца. Отделно – солистични изяви на най-добрите певци в групата. Танцовият състав при Ансамбъл „Силистра“ ще изиграе няколко танца, за да зарадва публиката. За по-младите ще бъдат изпълненията на читалищен балет. Ще гостуват и няколко приятелски групи от близки населени места.

Няма коментари:

Публикуване на коментар