сряда, 6 април 2016 г.

Нов силистренски микс филм – комедия, мистерия и приключение


Кадър от новия филм
Районът на Крайдунавска Добруджа никога не е бил голяма и популярна филмова дестинация, с изключение на езерото в Сребърна и на крепостта в Силистра, ставали на няколко пъти екстериор и декор за малко на брой игрални филми, вкл. за деца. През последните години обаче млади хора от Силитра се запалиха по снимането на филми с местни „кадри“ и в отсъствие на стряскащи бюджети (дори без портфейл).

За да стане ясно, че и в най-северния север народът има афинитет към седмото изкуство, в което в световен мащаб актьорската игра все повече е миманс в света на  IT-технологиите. „Бандити под наем“, „Сивият – ловецът на крадци“ и „Сивият – Възмездие“ са само част от „образците“ на силистренското кино, дело на младия сценарист, режисьор  и продуцент Адриан Ал Жазар.

Негов пореден звезден момент е снимането на нов филм, за който той разказа пред медиите: „На 27 март т.г. започнахме снимките по най-новия ни проект, на който все още не е обявено официалното име. Филмът ще обхване едновременно три жанра: комедия, приключения и мистерия. Работата по сценария и намирането на места за снимки отне близо три месеца, като повечето от заснетите сцени се намират в околностите на нашия град. Сюжетът на новия филм ще засегне една малка част от световно известни мистерии, преправени в стил „Nnightmare studio“, чиито предишни филми може да бъдат гледани в интернет (www.nightmarestudio.net)“.

И все пак да припомним: три от легендите на родната филмова продукция – „На всеки километър“ и „Записки по българските въстания“, както и „Съдията“ (драма уестърн на Пламен Масларов), са снимани в района на Тутракан. Миналата година по този повод бяха направени в града презентации по повод „100 години българско кино“ в една инициатива на Исторически музей – Тутракан.


Колкото до Силистра – конкретно три са кинолетните, свързани с езерото „Сребърна“ (последните са „Резерват за розови пеликани“ и продължението му "Легенда за белия глиган" от преди десетина години), а силистренци помнят преди 40 години снимките на филма „Силна вода“ по мотиви от романа „Лош ден“ на писателя Генчо Стоев.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар