вторник, 23 април 2013 г.

За кого да гласувам? За и против – преглед на възможностите


23 Април 2013
http://e-vestnik.bg 

За кого да гласувам? За и против – преглед на възможностите

23 Април 2013
 
Снимка: Булфото
В интернет се разпространява един каламбур – 12 без 15. Преведено означава – „На 12-и май без бюлетина №15”, тоест всичко друго, но не и ГЕРБ.
Партията на Бойко Борисов изглежда започва да изпада в изолация.
Каква е алтернативата на ГЕРБ? Мнозина не искат да гласуват за тази партия, но не намират подходяща алтернатива, за която да дадат гласа си. Какви са възможностите?
Изборът всъщност не е толкова отчайващ, независимо дали избирателят е с леви или десни убеждения.
Ето как изглеждат накратко партиите, от ляво надясно.

Бюлетина №5 – БСП – по-реформирана от всякога
23 години след падането на комунизма бившите комунисти или „комунистите”, както ги наричат, са по-реформирани от всякога. Ако довчера някои избиратели не са искали да гласуват за тях, защото в тази партия дърпат конците кукловоди като Георги Първанов, Румен Овчаров или Румен Петков, този проблем отпадна. Всичките те са отстранени последователно от лидера Станишев и сегашното ръководство.
Премиерът Станишев размахва знамето на ЕС, заедно с червеното знаме. Снимка: Булфото
Двамата Руменовци са извън листите за изборите, заедно с някои стари муцуни като Масларова, Любен Корнезов и др. Първанов беше бутнат настрана още на конгреса на партията миналата година, когато се опита да нападне сегашния лидер и да го отстрани. Станишев пък е лидер и на европейските социалисти и по никой начин не може да се нарече комунист, нито партията му – комунистическа. На практика Станишев с тази си позиция е доста силно обвързан и едва ли може да си позволи антидемократична или антиевропейска политика. И за последните години БСП показа отстъпчивост, политика на компромиса, която стига до абсурд – десни реформи като плоския данък. И в момента предлага да подкрепи за премиер финансист, който не може да се нарече ляв – бившия финансов министър Орешарски.
Също така БСП е доста по-малко агресивна към другите партии, за разлика от ГЕРБ, и пак за разлика от него точно в момента не е така обвързана с групировки и олигарси.
Парадоксално, но именно сега, когато динозаврите Първанов, Овчаров, Петков са извън борда, БСП не е така силна, както в минали години.
Какви са аргументите против БСП? Червените обещават да строят АЕЦ „Белене”, което е рискова инвестиция за финансово затруднената държава. И от гледна точка на екологията е риск за страната въобще. Впрочем, за мнозина това обещание е аргумент „за”. Намерението на БСП за АЕЦ „Белене”, малко или повече е реверанс към Русия, която има по-голям интерес от този проект, отколкото България.
БСП обещава също така да върне пушенето в заведенията – зад прегради, което е безогледен популизъм. Други техни обещания не са толкова популистки, защото, малко или повече са осъществими.
Друг аргумент против е, че БСП е направила “Коалиция за България”, в която е включен и Комунистическа партия на България. Не че са много хора в листите им (само двама имат шанс да влязат), но е показателно.
Бюлетина № 14 - Партия „Атака” – калена от измамите на ГЕРБ
Партия „Атака” подкрепи ГЕРБ да състави правителство и на практика беше в коалиция с нея 2 години. След това настъпиха разногласия, “партийният строител” Цветанов открадна няколко депутати на „Атака”, които започнаха да гласуват с ГЕРБ и по този начин те си получаваха държавната субсидия, която иначе Сидеров им отнемаше.
Волен Сидеров. Снимка: Булфото
Това Сидеров няма да го прости на Цветанов. Досега Сидеров говореше за евентуална коалиция с ГЕРБ в бъдещия парламент („ако са си научили урока”), но напоследък предизборно декларира, че няма да го направи втори път.
Сега „Атака” отново е на път да обере протестния вот, част от който можеше да отиде в ГЕРБ. След случилото се в предишния парламент Сидеров няма да приеме да подкрепи ГЕРБ без условия, едно от които може да е отстраняването на Цветанов от изпълнителната власт.
Какви са аргументите против „Атака”?
Сидеров се доказа като конюнктурен и демагог. В парламента „Атака”, заедно с ГЕРБ, гласува някои от най-лобистките поправки в законите, като например тези за банките, според които те могат да си променят свободно лихвения процент по кредитите при вече сключени договори. Това е най-лобисткия закон в държавата.
Обещанията на Сидеров за минимална работна заплата 1000 лева и минимална пенсия 500 лева са невъзможни и на практика са пълна измама. Обещанията за национализация на ЕРП и др. на практика ще изкарат страната от ЕС. Обещанията, че ако се отнеме концесията в златодобива, оттам ще дойдат милионите за увеличението на заплатите също са лъжа. В България няма залежи, които да донесат толкова пари, нито държавата има средства да инвестира в златодобив, за който отиват огромни разходи. Обещанията да се направят икономии от съкращения на администрацията също са измамни, защото на България не й достига административен капацитет, поради което например губи пари от европейските фондове – няма достатъчно администрация, която да направи и придвижи проекти.
Друг аргумент против “Атака” - някой да е чул Сидеров да каже нещо против Русия, след като толкова патетично напада САЩ и Запада? Той дори ходи като гост на собствени разноски на 60-годишния юбилей на Владимир Путин.
А по принцип “Атака”, освен националистическа, има явни елементи на профашистка партия - името й е заимствано от националсоциалистите - така се казвал вестникът им - Der Angriff (атака), основан от Йозеф Гьобелс 1926 г. Програмата на партия “Атака” от 20 точки прилича на програмата на Хитлер от 25 точки (почти напълно съвпадат няколко от тях).
Въпреки всичко, мнозина виждат гласа си “против” досегашните компрометирани партии, като глас за “Атака”. Ако не влезе в коалиция с ГЕРБ, Сидеров поне ще осигури на недоволните пламенни ругателски речи против властта.
№33 Движение България на гражданите – Кунева е най-очерняната
Това е другата партия, която има шанс да влезе в следващия парламент (освен БСП, ГЕРБ, ДПС, „Атака”). Тя е най-силно атакуваната от контролираните от ГЕРБ медии и срещу нея са най-подлите подмолни удари. Разтръбиха, че я напускат 2000 членове в Пловдив, което се оказа лъжа – там партията на Кунева няма толкова записани членове. Протестите тук и там по места са провокирани от конспирации на ГЕРБ и от местни недоволни, които са си помислили, че ще се качат на файтона на Кунева да влязат в парламента, пък се оказали излъгани.
Меглена Кунева. Снимка: e-vestnik
Движение България на гражданите е очевидно проевропейска дясна партия, с доста по-високо образователно и културно равнище от повечето останали партии. В нея може да се видят правозащитници като Йонко Грозев, блогъри като Иван Стамболов, журналисти като Тома Биков. В нея се присъединиха хора като Найден Зеленогорски от СДС и Прошко Прошков от ДСБ. Въпреки раздразнението, което предизвиква тяхното политическо номадство, двамата са хора срещу които не може да се намери нито един сериозен аргумент в досегашното им участие в политиката. И други от сините се опитаха да се присламчат (като бившия министър Валентин Василев), но не бяха допуснати.
Макар че Кунева декларира, че няма да прави коалиция нито с БСП, нито с ГЕРБ, възможно е при все по-ясно очертаващата се патова ситуация на изборите от нея да зависи някакъв тип експертно правителство.
Аргументи против Движение България на гражданите? Наричат Кунева „снахата на Политбюро”. Специално Бойко Борисов неколкократно използва подобни изрази за нея, както я наричат и контролираните от него жълти вестници. Така се прокара внушението, че тя е свързана с „комунистите” и работи за тях. В действителност нейният свекър Иван Пръмов не е бил член на Политбюро, а секретар на ЦК на БКП по селското стопанство. И е отстранен от ЦК 2 години преди тя да се омъжи за сина му. По онова време след „свалянето” на някого от висока длъжност той се смяташе за прокажен. Така че не е било голям келепир за Кунева. Същевременно нейният баща е лежал в лагера в Белене, който факт старателно се премълчава от медиите.
Друг аргумент против Кунева е етикетът „Мадам „Йес”, който й лепят от години. Основното обвинение е, че е закрила блокове 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй”. Това също е несъстоятелно. Те са закрити по искане на Европейската комисия, която реши да затвори всички блокове първо поколение в Европа. Процедурата започна още при правителството на Костов, когато бяха подписани документи за това, приключи при следващото правителство.
Кунева като главен преговарящ за присъединяването към ЕС е обвинявана и за договаряне на неизгодни условия за селското стопанство, включително за условия за повече домашна ракия, запазване на името „ракия” като българско и др. На практика тези условия се подготвят от съответното министерство, а не от главния преговарящ, а нищо за квоти или за ракия не отговаря на истината.
Партията на Кунева излезе с програма от 31 точки, повечето от които са необходими, разумни и осъществими (виж тук). Но някои звучат като да се харесат на избирателя (да се отнемат автомобилите и привилегиите на депутатите) и трудно могат да се изпълнят. Лозунгите им са малко тромави и чужди на обикновения човек („Да на нормалността”).
№ 27 ДСБ на Костов се самоизолира. Жалко
ДСБ на Иван Костов направи коалиция с партия Български демократичен форум, която има лоша слава от миналото, но по-лошото е, че е един файтон хора. По вина на ДСБ се провали коалиция с останалите извън борда на СДС.
Иван Костов на предизборна среща. Снимка: Булфото
В Костов виждат главния виновник за разпада на СДС, който започна след като той се отдели от него и си направи партия. Обвиняват го също, че е подкрепял Борисов, а сега го отрича.
Срещу ДСБ сега има повече аргументи против, отколкото за. Сегашното им явяване на изборите с висока степен на вероятност ще ги остави извън парламента, с каквито и бодряшки декларации да излизат. Дали това ще подейства отрезвяващо и реформаторски на ДСБ ще се види тепърва. Засега – жалко. В движението е съсредоточен политически потенциал от малка група опитни парламентаристи, а като цяло ДСБ обединява по-високо образовани избиратели. На фона на примитивните изказвания на Борисов и на семплите хора от ГЕРБ, Иван Костов не може да не направи добро впечатление. Той говори умно, конструктивно, възпитано, не е така агресивен. Партията му е с ясни десни позиции, проевропейска, последователна и предвидима.
Поне десният избирател има голям избор с дотук изредените, плюс които се прибавят и коалицията на СДС, партии като „Нова алтернатива” на бившия военен министър Цонев, НДСВ и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар