сряда, 24 април 2013 г.

Мелодия на дудук и глътка мастика в памет на жертвите на арменския геноцид

       В двора на църковния комплекс на най-стария православен храм в Силистра, този на арменската апостолическа църква, чийто пръв камък е от преди 393 години, се проведе панихида в памет на жертвите на арменския геноцид преди 98 години. Ритуала откри от името на арменската общност г-жа Сирухи Шейтанян, за да припомни цифрата от над 1 млн. арменци, загинали по време на гоненията в рамките на Османската империя. 
     Представители на общността и на местния партиен елит, предимно представители на ГЕРБ - Стефан Господинов, областен координатор и кандидат за народен представител, и д-р Мария Димитрова, общински лидер, като най-видни представители на партията, както и на БСП в лицето на областната лидерка Вяра Емилова, на зам.-председателя на ОбС на БСП -Силистра Георги Кирилов и на Надежда Бобчева - общински съветник, и тримата кандидати за народни представители от Коалиция за България; и Александър Сабанов, общински съветник от МК "Гражданско единство". 
        Прочувствена мелодия на дудук разнасяше в пространството касетъчен магнетофон. Глътка мастика бе поднесена за всеки от участващите в ритуала,каквато е традицията на арменците. Негово високопреосвещенство доростолският митрополит Амвросий участ




ва лично в него, вкл. и при поднасянето на цветя пред паметника, открит преди 8 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар