четвъртък, 18 април 2013 г.

От пресцентъра на КБ: На изборите на 12 май БСП отива с 12 изпълними обещания


         „За разлика от Бойко Борисов, БСП и Коалиция за България отиват на изборите на 12 май с 12 изпълними обещания”, заяви на предизборна среща в село Зафирово Антон Кутев, водач на листата на КБ (№5 в интегралната бюлетина). Пред повече от 50 души, представители на различни възрасти – от тиийнеджъри до пенсионери, той представи намеренията на левицата в икономическата и в социалната сфери. Програмата на социалистите била готвена в продължение на месеци от няколко групи специалисти и е консултирана с най-добрия финансов министър на «прехода» - Пламен Орешарски, номиниран за бъдещ министър-председател след изборите, когато Коалиция за България придобие правото да състави правителство. Сред представените цифри правят впечатления няколко от тях: повишение с 80% на минималната пенсия и 450 лева минимална работна заплата в края на мандата. Като контрапункт на фалиралите през управлението на ГЕРБ 40 000 малки и средни фирми, БСП гарантира нови 250 000 работни места. Според статистиката: над 20% е безработицата в Силистренсккия край, една от най-високите в страната. Антон Кутев сподели и впечатления от срещата си в село Окорш, където станало ясно, че съотношението между работещи и безработни е 1:10, а отделно в селото има 400 пенсионери. «Безработицата в градове като Силистра и Видин е ужасяваща и се нуждае от специални мерки от страна на правителството», заяви още Кутев. «Достатъчно е да се създадат условия за съществуващите у нас 60 000 малки или средни фирми да назначат поне по двама души, тогава автоматично половината от обещанието е изпълнимо», обясни нагледно възможността за нов икономически растеж кандидатът за народен представител Георги Кирилов, директор на местен банков клон.

Какво още ще направи Коалиция за България в рамките на бъдещ управленски мандат? Ще се търси законодателна възможност да се осигури гаранция за минимална рента от обработваемите земи, тъй като в момента кооперациите дават висока рента, а арендаторите много по-малко от тях, така хората са в неравнопоставено положение. В същото време ще се помага и на кооперациите, защото вършат и социални функции в съответните населени места. Предвиден е и таван на субсидиите за голям брой декари земи, притежавани от един арендатор.
В срещата в Зафирово участва и председателката на Областния съвет на БСП Вяра Емилова, която е на трето място в листата на Коалиция за България. Тя посочи, че листата на коалицията е най-балансирана по възраст (23-45 години), по професионално представителство  и по пол (по четирима мъже и четири жени). Като достойнство на досегашния народен представител Антон Кутев тя представи и малка статистика: за 4 години в парламента той е посетил поне по веднъж всяко от 118-те населени места, вероятно единствен от петимата депутати в 41-ото НС. Задал е близо 160 въпроса в дните за парламентарен контрол, като всеки трети от тях е свързан с проблеми от Силистренския край. Най-драстичните са свързани с унищожаването на театъра в Силистра още в първата година от управлението на ГЕРБ, с орязването на тръбите за поливно земеделие в Добруджа, за противообщественото поведение на политици от ГЕРБ и др. Предизборния щаб на Коалиция за България проведе среща и в село Казимир, където също над 50 души изслушаха кандидатите за народни представители Вяра Емилова и Георги Кирилов. Тамошните избиратели поискаха повече внимание от страна на властта към проблемите на малките населени места. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар