неделя, 21 април 2013 г.

Мощна футболна агитка подкрепи баскетболистките на „Доростол” в победите им в зона „Мизия”



В събота и в неделя в Силистра отново се проведе турнир по баскетбол, този път за девойки до 18 години за първенството в зоналните групи. В случая – зона „Мизия”. Според правилника, първите два отбора се класират за финалите. В междуобластното първенство силистренки станаха неизменно първи във всички кръгове. Междувременно в София е втората „зона”, от която на финалите също отиват два отбора. Общо 8 са финалистите. Известни са останалите 4, които играят в „А група” – „Рилски спортист” – Самоков, НСА - София, „Шампион” и „Черно море” – Варна. Финалите са от 1 до 5 юни, но още не е ясно в кой град ще се състоят.
В Силистра на БК „Доростол“ гостуваха отбори от Търговище, Габрово и Русе. Заедно с отбора на домакините всеки от тях изигра по два мача в рамките на двата почивни дни. Според програмата още първата среща бе с участието на нашите момичета от „Доростол“ с треньор Росица Атанасова, срещу „Светкавица“ - Търговище. Резултатът е 109:20 в полза на доростолки. От 11,30 часа бе мачът между „Чардафон Орловец” - Габрово и „Дунав“ – Русе, завършил с победа на русенки. Те надделяха и над момичетата от Търговище. Състезателният ден завърши в 17,30 часа с двубой между „Доростол“ и „Чардафон Орловец”, приключил 118:45 за нашите девойки. Мачът „Доростол“ – „Дунав“ 74:32 бе своеобразен финал на турнира, определил Силистра за №1 място в групата.

Росица Атанасова: „Отборът се състои от 4 момичета от 11 клас това са Даяна Дякова, София Ангелова, Теодора Узунова и Мерлин Ешреф. От 10 клас са Силвана Великова, Моника Димитрова Моника, Мариета Николова, Елица Бонева и др. Малко по-малки - 14-15- годишни, са Мария Генчева (185 см), Преслава Тодорова и Есин Ахмед. Те на практика са от отбора на кадетките. Най-силните ни качества? Това е защитата, изключително „лична” и преса. Второто ни добро качество е колективизмът. Отборът е технически добре подготвен и играе с добри гардове. Най-важното обаче е стрелбата от средно и далечно разстояние, и в това отношение отличнички са Моника, Диана и София.  Бързата атака също е наш силен патент. Да станем шампионки не ни стига игровият опит и височината на отбора, който на всичко отгоре е  разнороден и като възраст. Нямаме достатъчно мачове – 5-8 в годината, докато най-добрите играят в по 4-5 турнира, особено в „А” група. Градовете са близки в Южна България и често се срещат помежду си.”
Мощна футболна агитка подкрепи "Доростол" в зала "Дръстър" в поредните победи на най-успешния колективен спорт в Силистра. Най-големият успех на този отбор от времето, когато бе до 12 г.. Тогава той стана №1 в България. Като кадетки се класираха на 4-о място. През годините напоследък момичетата от „Доростол” имат и две трети места. На практика всяка година имаме поне по два отбора – момичета отиват на финалите, което също е успех за силистренския баскетбол.
Наскоро завърши и турнирът за момичета до 12 г., като нашият отбор също се класира за финалите сред 12 отбора от цялата страна. От 16 до 19 май са финалите. Във Варна в началото на юни също ще има зонален турнир с участието на „Доростол” – „момичета до 14 години”. Там шансовете също са големи за класиране на финалите. Така с три отбора в женския раздел на баскетбола се представя тази година на финалите БК „Доростол”.
На 27 и 28 април в Силистра също ще има турнир по баскетбол, но за момчета до 12 г. с участието на БК „Доростол“, възпитаници на Светлана Тодорова. Гостуват отборите на НСА – София, „Черно море“ – Варна, „Черноморец“ – Бургас и „Светкавица“ – Търговище. В близкото минало няколко наши отбора са достигали медалите, както при момичетата, така и при момчетата, вкл. и с шампионски титли. БК „Доростол“ е сред най-успешните клубове в страната, тъй като винаги има от 3 до 5 отбора финалисти в зоналните и в националните игри на държавното първенство в различните възрастови групи.  Този зонален турнир е един от трите, на който Силистра е домакин: 12-годишни, кадети – в края на май, и 1-2 юни – 14-годишни момчета. Очертава се минимум 3 отбора в мъжката част също да участват на финалите. Също в почивните с кадетския тим на „Доростол” се яви на зонален турнир във Варна, но по-голямата възрастова група. Минимална загуба с 3 т. от „Дунав” – Русе, която е очаквана, лиши момчетата от сигурно участие във финалите. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар