вторник, 30 април 2013 г.

Две награди за Театрално студио „Питър Пан” от фестивал в Бургас

С наградите от Бургас


Театрално студио „Питър Пан” – Силистра се вписа за пръв път в 9-ото издание на „Бургаски изгреви  пролет 2013”, един фестивал за театрално изкуство в южния ни морски град. За него разказва ръководителят на студиото Христо Христов: „Бяхме одобрени след кандидатстване. Организатори са Министерството на младежта и спорта, посолството на Германия и  Арт-център „Компас” – Бургас. Участваха 30 театрални състава (училищни и извънучилищни) от 13 български града, които играха 35 представления в рамките на 4 дни на две фестивални сцени. За отбелязване – пред много публика и пред авторитетно жури.”
Какви пиеси са играли останалите училищни състави (Класика - Сливен, Маска” - Плевен): „Службогонци”, „Рейс” – Ст. Стратиев, „Комедия от грешки” – Шекспир, автори като Ст. Л. Костов, Бр. Нушич, Елин Пелин, т.е. голяма палитра от наши и чужди автори. Това, което забелязах, че вече има традиции при създаването на театрални училищни студии.  В някои градове се работи постоянно и затова има резултати. Имаме желание да разменим гостувания с някои от театрите, с които се запознахме, но в днешно време е трудно.
Сн. Архив
Силистренци се представят с пиесата „Час на класа” на Лора Лазар, която вече има 6 изигравания пред публика след премиерата през м. юни 2012 г. Последното бе пред участниците в национална ученическа конференция, проведена в Силистра. Две големи награди идват на „силистренски адрес”: наградата за актьорско майсторство на театралната трупа и наградата за актьорство майсторство, сценография и хореография на Христо Христов.
„Най-важното е, че спечелихме колективната награда, което означава, че всички са равни и правят едно цяло. С Театрално студио „Питър Пан” работя повече от една година, а самата пиеса бе създадена за 2-2,5 месеца. Неоценима бе помощта на директорката на гимназията Дочка Милушева, на проект „Успех” и на драматичния театър в Силистра”, признава Христов. Неговите възпитаници са ученици от 8 до 11 клас на ПГСУАУ „Атанас Буров”. Част от тях вече се замислят дали да не продължат да кандидатстват по специалността „актьорско майсторство” в някое от театралните училища в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар