вторник, 23 април 2013 г.

Клуб „Багаин” с победи в два спорта за два дни


  

        Елитна група от състезатели на спортен клуб по единоборства „Багаин” взе  участие в  уникален експеримент, проведен на 13 и 14 април в София. На практика нашите спортисти участват в две състезания по различни спортове с едни и същи състезатели: в държавното първенство по джу-джуцу за мъже, което е основното им състезание за годината и в държавното първенство по джудо за  мъже, също едно от най-важните в календара. Представители на СК „Багаин” са били 3-ма юноши, ученици в ОСУ „Дръстър” и 4-ма негови доскорошни ученици. Сред 10 отбора от цялата страната те участват във „файтинг” системата, при която има схватка, доста близка до свободния бой, и в джу-джуцу тя е един от двата основни стила. Другият се нарича „дуо” и е демонстративен стил, при който техниките се оценяват с оценки.      „Файтинг” е стилът, в който се изявява с най- големи успехи за българската школа и нашият възпитаник Златко Цветков, завоювал два бронзови медала от световни пръвенства и един бронзов медал от Европейско първенство за мъже, както и сребърен медал от Олимпиада на бойните изкуства в Китай. По неговия път вървят Васил Господинов, Димитър Веселинов, Емил Господинов, Румяна Георгиева. През миналата година балканска титла донесе Рустислав Добрев, а с бронзови медали са Начо Начев и Кристиян Димитров.
     Шампионската титла за втора поредна година на Васил Господинов в тежката категория, завоювана след оспорвани схватки. Със сребърен медал е дебютантът Виктор Василев в най-леката категория до 62 кг. С бронзови медали са Димитър Веселинов в кат. 79 кг, Кристиян Димитров в кат. 69 кг и на Станимир Стойчев в кат. 94 кг. Така отборът става №3 в отборното комплексно класиране. С петима участници „Багаин” печели пет медала и отборна купа за трето място.
    Успешното участие продължава и на другия ден, но в отборното състезание по джудо за мъже. В богатата колекция на СК „Багаин” и преди присъстват отборни купи, спечелени в битки с представителите на „Левски”, ЦСКА, „Локомотив” и др. В първия двубой силистренци се играха срещу силния състав на „Монтана” и го победиха след оспорвани схватки с 4: 3. После със същия резултат, н в техен ущърб „изтърваха” на „Локомотив” – София. В репешажа победиха с лекота състава на софийския клуб „Божурище” и в решаващата среща за излизане на среща за бронзовата купа се изправиха срещу един от най- силните отбори в страната – „Илинден” – София, от когото загубиха по достоен начин.  В крайна сметка достигнаха 9-то място в крайното класиране, което на този етап е програма максимум за състав, в който влизат юноши и младежи в състезание за мъже.
    Треньорът Неделчо Цветков изразява задоволство от изявата на „най-лекия” Виктор Василев, спечелил всичките си 4 индивидуални срещи. Димитър Веселинов печели важни за класирането на отбора схватки срещу многократно по-тежки от него противници. Васил Господинов поставя авторитетно „точката” в най- тежката категория. Кристиян Димитров и Станимир Стойчев свалят по 6-7 кг от личното си тегло, за да дадат шанс на отбора за реализацията на това чудесно постижение. Тодор Тодоров печели възможното и повече, а Божидар Бонев отзова веднага на поканата треньора си даде своя принос. Участието в състезанията в София става възможно благодарение намесата на кмета на село Сребърна Георги Иванов, но принос в организацията на минитурнето в столицата е резултат и от помощта на силистренци, милеещи за спорта в крайдунавския град.

Няма коментари:

Публикуване на коментар