петък, 26 април 2013 г.

Различните лица на Общински съвет – Силистра


    

Съветниците от управлящото мнозинство
Общинският съвет в Силистра проведе априлското си заседание в разгара на предизборната кампания, но отношенията между партиите на централно ниво не се отразиха на настроенията в тяхната проекция на общинския терен. Може би защото тук отношенията са ясни: има едно крехко мнозинство, което в повечето случаи успява да вземе подходящите решения, нвай-често продиктувани от кметския екип, което е традиция в Силистра от години. Налице е и сравнително последователна опозиция, която къде мълчаливо и кога – шумно, си отстоява правото да изразява противоположно мнение по различни въпроси. Случва се Общинският съвет и да пита – поне 20 пъти от началото на мандата, кмета на общината по въпроси, на които може би знае отговорите, но все пак ги търси, за да пие информация от извора. Поредните два въпроса бяха от Надежда Бобчева от БСП – този път с теми: Събор на хоровете от крайдунавските страни – ще има или не?, и по интригуващата тема за т.нар. „синя зона”, дружеството на което („А. Д. Холд” ООД – Варна – „Синя зона” – Силистра) не плаща нищо на общината. Впрочем, то вече има нов член от името на общината: зам.-кмета Димо Стоев. Любопитното е, че в продължение на година и половина в новия кметски мандат общината е била представлявана от дългогодишния зам.-кмет Веселин Андреев, който бе подградоначалник в трите мандата на екскмета Иво Андонов.
Администрацията на кмета в очакване да получи думата
         От заседанието на съветниците стана ясно също, че ще има в обозримо бъдеще действаща Стратегия за развитие на общинско търговско дружество „Диагностичен консултативен център 1” ЕООД – Силистра, чийто принципал е Общинският съвет. Той е и органът, който избира управителя на дружеството. Както е известно, настоящият управител д-р Вилияна Цончева управлява няколко години извън последния си спечелен конкурс, тъй като в повече от 5 поредни конкурса това не се случи. Най-често резултатите от конкурсите бяха сполучливо обжалвани, както и при последния засега, този път вдуха на липсващата стратегия. Констатира се, че сградата на поликлиниката се нуждае от сериозен ремонт и от повече внимание от страна на местната власт.
         Общинският съвет обаче засега отказа да даде база на новото читалище „Дръстър 2012”, като предложението бе за т.нар. „ниско тяло” на бившите профсъюзи – зала със сцена и помещения към нея, което стои неизползваемо от няколко години. На практика не стигнаха няколко гласа, тъй като трябва класифицирано мнозинство при отдаване без наем на общинска собственост. Реално опозицията се въздържа и дори не участва в гласуването. „Читалището има 150 члена, има и дейност, но няма своя база; стремим се да правим нещо , а не да разваляме; не работим с държавни средства”, лаконично обясни Димитър Русев, член на УС на Сдружението, чийто председател е Дарин Боев, доскорошен секретар на  НЧ „Доростол 1870”.
         Продължава „модата” в селата край Силистра да компенсират липсата на църкви със създаване на параклиси, най-често в помещения с различно досега предназначение: в Сърпово, в Поп Кралево и т.н. Село Главан е поредното, където Общинският съвет дава за 10 години общинско помещение, тъй като 56 лица, на практика цялото село, е поискало чрез доростолска епархия възможност да има своя малка християнска обител. Иначе в момента само камбаната в центъра на селото, дарена от бизнесмена Тихомир Борачев, е единственото, което ги свързва с вярата.
Те - съветниците от опозицията - на преден план;
тя - администрацията на кмета и той самият с екипа си - зад тях
         Може би за пръв път в своята история Общинският съвет взе решение и за поставяне на оръдия (гаубици) на определено място в Силистра: в случая на територията на мемориала «Военно гробище на загиналите през първата световна война». Инициативата за предоставянето им е на Клуб Традиця”, а дарител е военното министерство.
         И накрая: 5 млн. лева за 10 години ще има община Силистра под формата на револвиращ инвестиционен кредит, за да ползва пари при съфинансиране на проекти. Парите ще бъдат отпуснати срещу ипотекиране на общински имоти. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар