сряда, 30 януари 2013 г.

Областната експозиция от знамена на общините от Крайдунавска Добруджа: по символите ще ги познаете



          Спонтанна инициатива в екипа на областния  управител на Силистра Николай Димов събра в началото на 2013 г. знамената на 7-те общини от Крайдунавска Добруджа на едно място – в заседателната зала на областната управа. Редом със знамената на Република България и на ЕС. Експозицията дава уникална възможност на участниците в деловите срещи на губернатора по естествен начин да се състои опознаването на символите на съответните общини на базата на избраните цветове и изображения, които ги представят пред света.
         Бързият поглед показва, че по отношение на основния цветови фон на знамената,  с изключение на общините Силистра (условно зелен) и Дулово (условно светлосин), на всички останали той е предимно бял. Навсякъде в основата на знамената е гербът на съответната община. Единствено на община Тутракан гербът е във формата на кръг, при останалите общини той е във вид на различни видове щитове, вкл. и изобразяващи крепости. С изключение на община Кайнарджа, в гербовете на другите общини има стилизирано изображение на житен клас, символ на плодородието и на поминъка в региона. На 4 от знамената - на Силистра, Туктракан, Главиница и Кайнарджа, са изобразени вълните на река, респективно на Дунава. Гроздето „участва” в композициите на Ситово и Кайнарджа.  В герба на Алфатар е намерено място и за орнамент от алфатарската престилка.
При ситовци място заема и кайсията като друга „забележителност” от Силистренския край. За Главиница се оказва важен е слънчогледът, който също ни гледа от герба на общината. Зъбчатото колело, символизиращо промишлено присъствие, има в гербовете, респективно в знамената, на общините Тутракан, Дулово и Главиница. Два интересни момента има в герба на Кайнарджа: върху него мегдан делят разтворена книга, символ на знанието и елемент от връзка с Кючук-кайнарджанския договор, сложил края на поредната руско-турска война. За Тутракан е от значение включването и на стилизирана лодка, предвид поминъка, и на единствения музей на рибарството и лодкостроенето. Картината на разнообразието допълва гербът на Силистра, който е от пет елемента, вкл. патриаршески кръст, пеликан и контури на градската художествена галерия, сградата на която е изградена в стил  „късен сецесион”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар