четвъртък, 31 януари 2013 г.

За м. феврруари - метеодиагноза и прогноза



         За м. февруари и неговите особености. Февруари е  последният типично зимен месец. Продължителността на деня от 9 часа и 59 минути в началото достига до 11 часа и 11 минути в края на месеца. С нарастването на деня се увеличава и слънчевото греене и достига 90-100 часа. Температурите на въздуха се повишават като средномесечните температури за Североизточна България са около нула градуса. Наблюдавани са значителни отклонения от нормите: За Силистра най-топъл е бил февруари през 2002 год. със средномесечна температура плюс 8.4 градуса, а най-студен през далечната 1954 година, когато средномесечната температура е била минус 9.6. През същата година за 7 дни от месеца са били регистрирани абсолютни минимуми. Най-топъл ден  в  Силистра е бил 27  февруари 1995 година с максимална температура на въздуха 23.7 градуса, а най-студен 05 февруари 1954 година минус 23.8 градуса. Февруари е един от най-сухите месеци с валежни норми за областта между 36 и 44 л/кв.м     

Февруари 2013 в прогноза. Тази година се очаква средната февруарска температура да бъде около и над нормата. В по-голямата част от страната най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 10° и минус 15°, при ясно и тихо време и наличие на снежна покривка не е изключено и по-ниски. Най-високите температури ще бъдат между 15° и 20°. За месец февруари 2013 година се очаква сумата на валежите   да бъде над нормата.
 Динамиката на атмосферата през февруари ще бъде повишена, ще има чести промени на времето и валежи от дъжд и сняг, без да се образува съществена трайна снежна покривка в равнините.
В началото на месеца ще се установи пренос на топли въздушни маси от югозапад и температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Облачността ще е променлива, ще има значителни намаления до ясно и слънчево време, ще има и периоди, когато ще е значителна, на места с превалявания, предимно от дъжд, но съществени валежи не се очакват. Повишена вероятност за повече и по-значителни валежи има към средата и към края на десетдневието, последвани от краткотрайно понижение на температурите и преминаване на дъжда в сняг.
През първата половина от второто десетдневие ще е малко по-студено, но температурите ще са близки до обичайните. Очакват се чести превалявания, предимно от сняг, а в южните и източните райони е възможно да са и от дъжд. През втората половина от десетдневието ще има повече спокойни дни, без съществени валежи, но с по-ниски минимални температури. В началото на третото десетдневие има вероятност за валежна обстановка, но впоследствие тенденцията е към затопляне и време без валежи.
Р-л. МО Силистра: Йордан Чешмеджиев      
  НИМХ – София, Българска Академия на Науките,   GSM: (0887) 262 730; (0898) 444 125
   Метеорологична обсерватория  Силистра, GSM:  (0886) 262 748,  Е-mailmeteo@silistra.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар