понеделник, 28 януари 2013 г.

Сергей Станишев: БСП се превърна в инструмент на българското общество


  
БСП се превърна в инструмент на българското общество, каза председателят на БСП Сергей Станишев в интервю за БНР. Лидерът на социалистите остро критикува изявлението на Бойко Борисов в деня на референдума, с което той на практика призна, че мнозинството в парламента няма да се съобрази с резултата от референдума. „Поведението на Бойко Борисов заслужава директно неговата оставка. Това е бламиране на волята на българските граждани”, категоричен беше Станишев. Той определи като скандално поведението на Борисов и изтъкна, че след като хората чуха неговите три НЕ-та, те казаха голямо ДА за развитието на ядрената енергетика. „Който върви срещу волята на мнозинството от хората, губи. Гражданите ще накажат ГЕРБ заради арогантното им поведение”, категоричен беше Станишев.
„Никой не може да подценява това, което се случи”, каза още лидерът на БСП. Той припомни реакциите в европейските и световни медии, които пишат за историческия референдум в България, за голямото ДА, което хората казаха на развитието на ядрената енергетика и за загубата на Бойко Борисов. „25% от реалните избиратели, а не от измислените списъци с близо 900 000 мъртви души, заявиха своята воля и изразиха гражданска позиция. 1,5 милиона българи гласуваха, въпреки кампанията, която се опитваше да откаже хората от гласуване и да внуши, че референдумът е безсмислен”, добави Станишев. По думите му в кампанията правителството не е действало като обективна страна, а се стремеше хората да бъдат объркани и да не гласуват. Лидерът на БСП изтъкна, че резултатът от националното допитване задължава парламента отново да преразгледа развитието на ядрената енергетика и изграждането на Белене.
„Този вот е на свободните български граждани, които ясно заявиха своята позиция. В целия свят демокрацията е на активните граждани. Тежи вотът на тези, които са гласували”, коментира председателят на социалистите по повод на избирателната активност. Той даде пример с референдума в Бургас, на който гласуваха една четвърт от гражданите. Тогава мнозинството от тях казаха, че не искат Бургас-Александруполис, всички се съобразиха с това мнение и никой не оспори, че такава е волята на бургазлии. „Това е смисълът на референдумите. Политиците трябва да се съобразяват с тях”, каза Станишев. Пред БНР Станишев коментира и темата с цената на проекта Белене. „Когато сме разговаряли с г-н Борисов и той търсеше подкрепа от мен и от БСП за развитието на проекта Белене през 2011г., аз му поставих въпроса – защо цената е завишена. 6,3 млрд. евро е цената, която отговаря на интереса на руската страна и България по време на моето управление отстояваше цена от 5,2 млрд. евро”, каза лидерът на социалистите. 
Пресъобщение на НС на БСП

Няма коментари:

Публикуване на коментар