сряда, 30 януари 2013 г.

Становище на БСП в Силистра за преминалия референдум


                                                                        

Първият референдум в новата демократична история на нашата страна  показа, че над 20,22 % от избирателите поискаха гласът им да бъде чут. БСП като национално отговорна партия застана зад идеята за изграждане на ядрена централа в страната, като възможност за ново бъдеще пред България и осигуряване на заетост на стотици хора.  Близо 25 000 жители на област Силистра, пътвърдиха, че са отговорни граждани и имат волята чрез заетата от тях гражданска позиция да участват активно в управлението на страната! 65% казаха ясно „ДА” на развитието на ядрената енергетика в България.  Сред тях с над 70 % подкрепа за изграждането на АЕЦ са жителите на общините Ситово, Тутракан и Главиница. Над 20 % избирателна активност в референдума отчетоха жителите на общините Силистра, Алфатар и Главиница, което показва, че те искат да бъдат питани по въпроси, които засягат не само тяхното бъдеше, но и бъдещето на България.
След официалното обявяване на резултатите от ЦИК за референдума  имаме самочувствие да заявим, че в България има пряка демокрация и гласът на над 1 400 000 българи трябва да бъде чут. Допитването даде реален резултат и въпросът за АЕЦ влиза отново в Народното събрание. През изминалите месеци имаше периоди на спекулации: управляващите направиха всичко възможно, да обезличат гласа на народа и неглижираха събирането на подписи, редактираха и въпроса, под който се бяха подписали над 700 хил. български граждани. Господин премиерът първо беше „за“, след това „против“ и накрая имахме съмнения какво решение ще вземе ЦИК за избирателна активност - под или над 20 %. Въпреки всички пречки, създадени от властта, провеждането на референдума доказа нещо, с което трябва да се съобразят всички. Властта в държавата принадлежи на хората. Никой министър или премиер не може да действа от името на народа и срещу неговите интереси.
В тази битка за бъдещето на България БСП бе инструмент в ръцете на хората, за да изразят своята воля. Победата принадлежи на всички, които отидоха да гласуват на 27.01.2013 г.  И това е достатъчно да кажем, че първият референдум на прехода изигра своята положителна роля за събуждане на активната гражданска позиция на българина и  подаде към управляващите достатъчно ясни сигнали!


ОблС на БСП – Силистра, председател - Вяра Емилова 

Няма коментари:

Публикуване на коментар