четвъртък, 24 януари 2013 г.

Илчо Костов, ексшеф в НЕК за АЕЦ „Белене”: Противниците на ядрената енергетика са или политически играчи от геостратегическо естество, или защитават личен интерес



         Бившият шеф в НЕК за АЕЦ „Белене” Илчо Костов проведе в град Алфатар среща с тамошни граждани по повод предстоящия референдум.  Костов е пряк участник в периода 2005-2010 г. в целия преговорен процес за АЕЦ „Белене” и е съпредседател на група, определена за подписване на  договора. На срещата той заяви, че трябва да се участва в референдума, за да се знае, че мнението на гражданите има значение, в противен случай управляващите ще рекат, че няма нужда от тази форма на допитване до народа. На страната на противниците на ядрената енергетика той виждал изява изключително на политици, чиито изявления са крайни, негативни и изпълнени със заплахи към населението. Изводът му по техен адрес: те или защитават лични интереси или са политически играчи от геостратегическо естество. Илчо Костов смята също, че, за разлика от последните 4 години, в продължение на близо 20 години  преди това – от 1991 до 2010 г., правителствата ни са били последователни в действията си по отношение на ядрената енергетика. Той развенча с факти няко и от най-тиражираните митове за площадката в Белене. Според него, тамошният район е най-проучваната площ за АЕЦ в целия свят. Вкл. в първоначалния период от 1978 до 1982 г., когато започва изграждането на съоръженията, и после до 1991 г., когато приключва процесът.
Акция "Да светнем България"
В периода 1992-1997 г. са правени отново сондажи  от специалисти на „Сименс” и „Уестингхаус”, които завършват с положителни доклади. Допълнителни проучвания са правени и от правителството на Иван Костов – 1997-2001 г. Окончателният технически доклад дал основание на правителството на  Симеон Сакскобургготски да реши да изгражда нова ядрена мощност. При това върху много устойчив блок. Известно било, че 4 са системите за защита, независими една от друга. Двойна е  херметизацията. Под самия реактор е изграден „уловител”  по космическа технология, който да действа при разтапяне на активната зона и при изтичане на ядрено гориво. Според проектантите АЦ „Белене” може да издържи удар с транспортен самолет „Боинг 747”. По специална технология била създадена 15-метрова баластрова въглавница. „В момента АЕЦ „Белене” е един от трите реактора в света, които имат лиценз и могат да бъдат изграждани, като нашият е в най-напраднала фаза”, заяви Костов.

Още полезна информация във вид на цифри и факти: 6 години би прродължило изграждането на реакторите всеки по 1 000 мегавата, като най-много работници ще са необходими на четвъртата година – 11 491 души, от които 1 800 специалисти от Русия. Вече имало инфраструктура като за 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Налице били бетонов възел, цех за специални конструкции, лиман с два крана (всеки по 250 т), складове и др. съоръжения. Било мит, че в АЕЦ „Козлодуй” била създадена подходящата инфраструктура. „50:50 е шансът да бъде удължен животът на два от реакторите в Козлодуй”, твърди Костов. При това удължаването за 10 г. би струвало 400 млн. евро. В момента печалбата от АЕЦ-а е 120 млн. лева. Така сметката за сравнение била проста: или даваш 1 млрд лева за удължението в Козлодуй, или 8 млрда – за 60 години за нова ядрена централа.  По груби изчисления преките ползи за 60 години биха били около 200 милиарда евро. Изплащането можело да продължи най-много до 19-ата година. Още сметки: в 1 блок работят 1 000-1 200 души (със заплати най-често от 2-3 000 лв, в по-редки случаи до 6-8 000 лева, при 8-10 000 евро в страните от ЕС) и общо около 4 000 души с обслужващите звена. При това в условия на очакване 30% от реакторите в страните от ЕС да спрат някъде около и след 2020 г. „Резултатът от референдума ще реши дали България да се развива благодарение на ядрената енергетика или да не се в нейно отсъствие ”, каза в заключение Илчо Костов, шеф в НЕК за АЕЦ „Белене” в периода 2001-2005 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар