четвъртък, 3 януари 2013 г.

Назаем от "ГОНГ" на радио "Мелодия" - Силистра: Какво се случи в Силистренския край през 2012 г.?



         В селата Главан и Поп Кралево забиха камбани, макар да нямат църкви. В Татарица си поканиха липованин от Румъния с булка от Москва, за да продължи църковните дела в т.нар. село на казаците. В село Скала бе направена първа копка за православен храм, а в село Окорш бе изграден нов. В село проф. Иширково откриха паметник на своя патрон. В Главиница откриха паветник на Васил Левски, създаден от скулптора Йордан Колев. Доростолският митрополит Амвросий получи орден „Св. св. Кирил и Методий” в чест на своята 70-годишнина. Той бе в основата и на конференцията на Доростолска епархия, посветена на кончината на предшественика си митрополит Иларион и на историята на епархията с 50 владици от 390-ата година насам. В Силистра и Главиница заработиха центрове за бездомници. Установи се, че ромите са малцинство и в групата на хората с увреждания.  Рускиня, туркиня и грузинка учат в ЦДГ - Алфатар ромчетата на български език. За пореден път дървения кръст от река Дунав на Богоявление извади силистренецът с варненски адрес Светлин Драганов. Силистренският ФК „Доростол” отиде в резерва, а нашият град бе представен в „третия ешалон” от по-малкия си брат ФК „Силистра 2009”.  В Силистра бе създаден Обединен детски комплекс, заедно с досегашния Център за работа с деца, ЦУНТТ и УСШ. Музеят в Силистра поръча да му произведат реплики на шлем маска, аксесоари за генералска колесница и др. паметни за историята ни антики, за да влязат в продажба за радост на туристите. Междувременно списание от Финландия представи Силистра. Един стар град, който обаче в поредната класация за най-добър град за живеене раздели 23-о място заедно с Перник. 
         Сем. Бернадет и Дъглас Лъгет продължиха своята благотворителна дейност в Дом „Димчо дебелянов”, а вече гледат да помогнат на социалните заведения в Малък Преславец и в Главиница. За изненада на цялата страна в село Сребърна бе пусната в действие аматьорска ски писта, при това в дните на най-голям студ и лед – Дунав замръзна след цели 27 години. Достатъчно основание това да стане водеща новина във в. „24 часа”. С два оригинални добруджански танца силистренският танцов състав „Ритъм” победи на два пъти в телевизионното шоу „Надиграй ме”. И после даде началото на фестивала „С ритъма на сърцето”, проведен на обновената сцена в Дунавския парк. Тя пък бе реновирана по проекта „Парад на изкуствата”, чийто финален концерт бе само ден „след несъстоялия се крайна света”. Отбелязана бе 40-ата година на Градската художествена галерия, през 38 години от които начело е художникът Йордан Кисьов. Певецът Йордан Марков, вече студент в Българската музикална консерватория,  спечели награди на два пъти в Русия, както и 6 награди на поредния „Пиринфолк” в Сандански. Колежката му Мона Недева, също силистренка, вече е звезда и в българския сериал „Революция Z: секс, лъжи и музика”. Ели Раданова от „Мюзик айдъл” и женската банда „G-rock” от Силистра издадоха клип на модерно парче, а рокаджийките участваха и на джулая на нос "Камен бряг" край Черно море.  На няколко пъти у нас и в чужбина първи награди спечели и танцовата двойка Илия Добрев – Адрияна Ангелова. Мастер Стефан Данаилов доведе студентите си от НАТФИЗ, за да изиграят свое шоу на сцената на Драматичния театър. Акордеонистът Стоян Дечев е сред 300 българи в енциклопедията „Бележити българи на съвременна България”. 
      В София в БНР бе отбелязана 60-годишнината на нашата съгражданка и менита джаз певица Йълдъз Ибрахимова. На община Силистра бе върнат знакът на града от преди 70 години, а предстои да бъде монтирана в шадравана в Дунавския парк и скулптура на жена, също загубена през 70-те години и намерена 40 години по-късно. В община Ситово заработи система за електронен достъп в сградата на общината, като подобна има и областната управа в Силистра. В материал от „24 часа” първо научихме, че силистренецът Георги Диков лекува папагали от депресия, а иначе ги отглежда летем в Сребърна. Дългогодишната адвокатка и съдийка Маргарита Славова стана председател на Адвминистративен съд – Силистра, а Теодор Желев бе избран от ВСС за окръжен прокурор. Националният омбудсман Константин Пенчев проведе приемна в Силистра и обеща подкрепа на институцията „детски омбудсман”, замислен от ученици от началния курс в силистренско училище. Адвокат Валери Великов стана първият от близо стоте си колеги, пуснал свой сайт с полезна информация. В политически план дългогодишният лидер на ДПС Гюнай Сефер сдаде поста си на председател в Крайдунавска Добруджа, за да бъде заменен от дългогодишния кмет на Главиница Насуф Насуф. Начело на областната организация на БСП застана психоложката Вяра Емилова. 
     Продължава подготовката за изграждане на „Стена на славата” край паметника „31 полк” в Силистра, като начело на инициативния комитет е областният управител Николай Димов. Той си има нов главен секретар в лицето на Николай Колев, доскоро зам.-кмет на Силистра. Зам.-кмет на Алфатар пък стана ексобластният управител Петко Добрев, автор на две книги на историческа тематика. „Ротари клуб – Силистра” отбеляза своите първи 10 години, вкл. с първия по рода си ротариански крос „По стъпалата към Победата”, чийто финал е в крепостта „Меджиди табия”. 100 дръвчета засади в. „24 часа” в Дунавския парк в Силистра в своя зелена акция, подкрепена от община Силистра. 300 историци и археолози от цял свят гостуваха в нашия град като част от Световния лимес конгрес, проведен в Русе. 
       В. „Тутракански глас” отбеляза своя пръв половин век, заедно с годишнината „125 години преса” в по-малкия дунавски брат на Силистра. Посолството на САЩ подари на силистренската библиотека работна станция за ранна грамотност с 50 модула. И на 94 години библиотекарката Свобода Рибарова чете вицове в Маратона на четенето в библиотека „Партений Павлович”. С 10 000 книги и енциклопедични издания бе обогатен библиотечният фонд на 75 читалища в област Силистра след дарение на „Медийна група България“. Закрито бе обаче училището в село Айдемир. От печат излезе „книгата Ситовски хроники" - в електронен вариант по целия свят, книжното тяло се разпространява в община Ситово. 100 автори от Силистра до Тутракан влязоха със хсвои творби в третия том на алманаха „Реката” в Силистра. В Силистра етнографът д-р Йордан Касабов издаде поредната си книга, този път с името „Преживелици”, изпреварвайки книгата си са богомилите. В Дулово чрез проект изследват тракийски богове, мистериозни танци на алиани и забравени обичаи на дервиши. Над 50 колектива участваха в поредния фестивал „Сребърна пее и се смее”. Пак в Сребърна за пръв път бе проведен Празник на гърнетата, гурме фестивала на Добруджа. В Тутракан бе проведен големият празник „Огненият Дунав”. В Алфатар се проведе първият събор за автентичен добруджански фолклор „Алфатарски багри 2012”.  
     Гардът на Баскетболен клуб „Балкан” Станимир Маринов, който е родом от Силистра и е възпитаник на БК „Доростол”, стана първият носител на наградата за млади баскетболисти „Рачо Колев”. Отборът на "Доростол" е новият шампион при 12-годишните момчета, възпитаници на Светлана Тодорова, родом от Русе. Тя е първата носителка на най-новата награда „Годишният приз на Силистра”, връчен й на първата по рода си изнесена край Дунавския парк тържествена сесия на Общински съвет – Силистра. 80-годишният художник Георги Куртев подреди в Силистра изложба с 300 творби живопис и керамика, а живописецът Йордан Маринов над 50 свои платна също в юбилейна изложба. 10 години след заявката на министър Соломон Паси: нов ГКПП между България и Румъния в Силистренско при Кайнарджа. Заявка вече има и за Дунав мост 3 при Силистра, но чак към 2020 г. Навръх Илинден от Силистра започна турнето в България на чудотворната и мироизвираща икона на Богородица, наречена „Умиление".  
      Тройна визия има Силистра като град, чрез която той гледа в бъдещето с благословията на Общинския съвет. Най-малко 15 години престояха край главните направления за Русе, Шумен и Варна старите табели, указващи началото на община Силистра, преди да бъдат сменени с нови и модерни. Два пощенски плика, на които е бил подател в ранната си младост Младен Михалев - Маджо, влязоха за пръв път във филателната изложба „65 години Филателно дружество „Димитър Дончев" - Силистра", заедно с ключодържатели и други сувенири на кмета Иво Андонов. Двама силистренци се ожениха край река Дунав, а силистренка от рода Нарлеви взе за съпруг карловец в ритуал, проведен в крепостта „Меджиди табия”. От бирени кутии, наричани „кен”, в Силистра се правят радиатори за отопление на помещения. Инициативата е на Народната обсерватория „Галилео Галилей” в крайдунавския град и е по причина на липса на средства за електричество. В Силистра е факт първият турнир по спорта шоудаун, който е игра за незрящи. Той е дело на Спортен клуб за хора с увреждания „Доростол 2011”. В него участваха четирима членове на клуба.  Китайци искат да сглобяват iPhone в Тутракан, ако това се случи страната ни ще стане първата държава от ЕС, която сглобява продукти на Apple. В Силистра ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите връчи дипломите на випускниците, завършили първи бакалавърска степен в няколко специалности, обучавани във Филиал – Русе. Випускът е юбилеен, тъй като през 1992 г. в Пловдив е стартът на обявеното през 2000 г. за висше училище някогашен колеж.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар