неделя, 27 януари 2013 г.

Референдумът - повод да се изхлузим от сбруята на пасивността

      Да се изхлузим от сбруята на пасивността или да останем в блатото на "Не ме интересува" - това е въпросът днес в деня на референдума. Останалото са цифри, които всяка "страна" ще тълкува според временния си интерес. А през 2020, 2030 и 2073 г., ако все още ни има като държава и народ, някой пак ще плюнчи молива, за да коментира актуалната ситуация. На светлината на газена лампа или под обилния сноп на абажур. Бонжур, референдум! След нови 41 години пак ще кажем "Дежа вю"! А към средата на деня всеки от инициативните комитети смята на ум и реди екселски таблици, които да облече в подходящи коментари. Които може и да отидат в ъгъла на вестникарските страници, ако междувременно някъде в страната е пламнал сайвант, гръмнала е пушка, изсвистяла е прашка или някой виден мужик е шибнал шамар на невярната си съпруга. Хляб и зрелища. Като няма хляб - бой за пастите. Когато и те са в липса - нисък поклон пред кладенеца на нищетата, за да си наквасиш устните със студена вода. Преди да си видял сметката от водомера на безпаричието си. И все пак - по-добре днес да референдим, отколкото да дадем правото на някой съвременен ефенди да взема решенията вместо нас, дори без да ни уведомява.
      Впрочем, на днешната дата:
-  Траян става император на Римската империя и 5-6 години след това печели битката срещу варварите при Тропеум Траяни, в близост до Силистра. 
-  Ватикана започва 7-годишен процес срещу Джордано Бруно, италиански философастроном,математик и драматург, който първи отстоява идеята за безкрайността на Вселената.
-  Балсамираното тяло на Ленин е положено в мавзолея на Червения площад в Москва. 
-  НАСА избира 110 кандидати, които да бъдат обучавани за първия космически полет
-    Международен възпоменателен ден на Холокоста.

Няма коментари:

Публикуване на коментар