четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Конференция на Доростолска епархия


        

             На 4 ноември от 11 часа в Художествената галерия в Силистра ще се проведе Научна конференция на тема "Доростолската епархия през вековете и сто години от рождението на Митрополит Иларион  - живот и творчество". Преди това от 9 часа в катедралния храм "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" в Силистра ще бъде откслужена Божествена света литургия от Доростолския митрополит Амвросий и гости архиереи"= 
             На 24 септември 1992 г. Епархийският съвет на БПЦ в крайдунавския град и местната власт вземат решение за отделяне от Доростоло-Червенската епархия с център Русе. В далечната 1871 г. седалището й е преместено от Силистра в по-големия крайдунавски град по волята на представителите на Османската империя. В продължение на 10 години нововъзстановената епархия бе към т.нар. Алтернативен Синод, начело на който през 1996 г.бе избран патриарх Пимен. През това време начело на епархията са епископите Генадий и Геласий. До 2011 г. продължава борбата за узаконяването на епархията, за да стане факт на Петия църковно-народен събор в навечерието на 2002 г. То е предшествано от историческо посещение на десетина общественици от Силистра в Св. синод на БПЦ, за да мотивират настояването си съборът да раздели досегашната голяма епархия на две части. Вече 20 години Доростолска епархия управлява духовните дела на християните в населените места между Тутракан и Тервел. Покойният епископ Илариfн бе първият митрополит на възстановената епархия – от избирането му през 2003 г. до смъртта му 6 години по-късно. Оттогава насам начело на епархията е митрополит Амвросий.  Доростолска митрополия е сред първите епархии в българските земи, след формирането й около 390 г., когато е регистриран първият й епископ Авксентий. 
           След покръстването на българите през 865 г. Дръстър е една от първите епархии на българската православна църква. През 870 г. в града е регистрирана катедрата на епископ Николай, а на брега на р. Дунав, върху лобното място на св. Емилиан (б.а.-един от 12-те Доростолски мъченици), са издигнати епископска базилика и епископска резиденция. През 927 г. дръстърският епископ Дамян е обявен за пръв български патриарх. След турското нашествие в края на XIV в. Дръстър-Силистра става митрополия към Константинополската патриаршия. През XVXIX в. Силистренска митрополия е сред водещите епархии на Вселенската църква и нейните настоятели получават екзархийски права над цялото Подунавие, Влахия и Молдова.


         

Няма коментари:

Публикуване на коментар