неделя, 25 ноември 2012 г.

Поредно успешно участие на ученици от ПГСУАУ” Ат. Буров” в младежки обмен в Гърция



Ученици от Професионална гимназия по стопанско управление, администрация и услуги „Атанас Буров” от град Силистра се завърнаха от успешно участие в международен младежки обмен в Гърция. Обменът е наречен „Отнасяй се с другите така, както искаш да се отнасят с теб” се проведе в северозападна Гърция. Учениците прекараха 7 незабравими дни през м. ноември в областта Епир. В обмена по програма „Младежта действие” участваха младежи от още пет държави – Италия, Полша, Турция, Румъния и Гърция. Темата и целите на обмена бяха свързани със спазването на човешките права, толерантността спрямо различните от нас, антидискриминацията и проблемите, създавани от емигрантските общности в различните европейски държави. В гръцката група бяха включени 3-ма младежи емигранти от Конго, Гвинея и Пакистан, които живеят в Гърция. Техните разкази предизвикаха откровен и позитивен диалог относно съществуващите проблеми и пречки пред тяхното бъдеще и реализация.
В продължение на две вечери всички държави представиха своята култура, празници и традиции. Всичко това бе приятно гарнирано с характерната за всяка държава кухня и специалитети по време на гурмефестивала. Представителите на другите държави се научиха да играят дори „Ганкино хоро” в ритъма на „Бяла роза”. Програмата на обмена включваше сериозни дискусии за нарушаването на човешките права и различните форми на дискриминация, съществуващи по света.
 Едно от най-интересните и забавни преживявания за всички бе творческата задача чрез театрална игра и сценка да се пресъздадат някои от най-често срещаните човешки права и/или техните нарушения в 4 мин-представления. Представени бяха нарушения на човешките права на бяла жена в Италия по време на интервю за работа; на мюсюлманка в арабския свят по време на съдебен процес, както още случаи на етническа дискриминация и на пренебрегване на страна на хомосексуални.
Участниците създадоха няколко постера, които имаха за цел да популяризират човешките права и антидискриминацията в Гърция. Постерите ще бъдат изложени в сградата на областната управа в град Янина на специална улица на човешките права. Участниците в обмена посетиха най-големите исторически, природни и архитектурни забележителности в Епир, вкл. впечатляващия каньон Викос, записан в световната Книга на рекордите „Гинес” като най-дълбок в света (900 м).  Както и древния археологически комплекс „Додони”, едно от най-прочутите антични светилища, споменато от Херодот като най-старото оракулско средище в древна Елада. Използвано е още през второто хилядолетие пр.н.е., а най-ранните надписи, открити тук, са датирани към VI в. пр. Н. е. Запазени са останки от храмовете на Афродита, Темида, Херкулес, Зевс, от античен амфитеатър и от булевтерион. Всички ученици на ПГСУАУ „Атанас Буров” с нетърпение очакват следващите международни проекти и обмени, защото те са средството да научат нови неща, да обогатят себе си, да изследват непознати територии на духа и да срещнат нови приятели по света.
Нели Господинова, преподавател по английски език в ПГ „Атанас Буров”

Няма коментари:

Публикуване на коментар