петък, 16 ноември 2012 г.

Едно „кенче” за отскок в настроението, 56 стигат за екорадиатор



         Една алуминиева кутийка с безалкохолно или слабо алкохолно питие стигат за настроение в жегата или по време на купон по повод и без повод. С 56 от тях обаче може да се стъкми цял екорадиатор. За да се почуди човек какво се получава от едни „кенче”-та, които след употребата си отиват на боклука. Идеята за отопление на принципа на конвекцията на студен и топъл въздух не е нова. Тя е описвана преди години в учебниците по физика, а напоследък  е намерила място и по уеб страниците в интернет. Който има мерак може да ползва „рецептите” и да стиска палци изобретението да му свъшри работа. Примерно на терена на Народната астрономическа обсерватория „Галилео Галилей” в Силистра, която е единствена в по-малките градове на Североизточна България.
„На практика с тази щура идея ние ще свършим няколко неща: ще се опитаме да се отопляваме по екопът, а така ще спестим изсичането на няколко дървета, а отделно ще оползотворим алуминиев отпадък”, заяви за медиите Марлена Господинова, директор на обсерваторията. Заедно с колежката си Нели Иванова тя активира ученици от кръжоците в извънучилищното звено, за да се експериментира с един радиатор, който дори и 1-2 градуса да увеличи температурата в една от залите на обсерваторията, пак ще е успех.
Кой има заслуга за начинанието, освен инициаторите му? Разбира се, преди всичко децата от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, събрали голяма част от елементите на радиаторното „ребро”. Своето отношение към и одеята са реализирали и ученици от Професионална гимназия по механотехника „Владимир Комаров”, които са пробили немалка част от дупките, за да премине през тях въздухът. Инж. Мирослав Михайлов от „Обреден дом 2000” се отзовава на молбата на младите астрономи и изработва от дървесен материал „леглото” на радиатора. Специализираният магазин „ЖОАН” дава термоустойчивото лепило и черната боя, за да се стъкми окончателно цялото съоръжение.
Своето съдействие в последния момент оказват и от „Ротари клуб – Силистра”, за които предизвикателствата продължават с отправената от тях покана астрономите да подготвят „Астрококтейл” за поредния благотворителен коледен бал на 7 декември. Останалото е топлина от оскъдното през есента и зимата слънце, както и търпението, гарнирано с надежда, че опитът ще сполучи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар