четвъртък, 8 ноември 2012 г.

„Ново 20” в Силистра: правят радиатори за отопление от бирени кутийки


        От бирени кутии, наричани „кен”, в Силистра се правят радиатори за отопление на помещения. Инициативата е на Народната обсерватория „Галилео Галилей” в крайдунавския град и е по причина на липса на средства за електричество за отопление през зимата. От 4 кенчета се прави едно „ребро”. Всеки кен е с пробиви, за да минава през тях въздух. Необходим е обаче светлина за  топлина, за да загрява студения въздух, който е тежък и е най-долу. След затоплянето му той тръгва нагоре чрез т.нар. конвекция. Черен цвят ще имат кенчетата, за да привличат светлината. „Искаме да отопляваме поне една от стаите в обсерваторията, намираща се на последния етаж под покрива на Гимназията по механотехника”, каза директорката на обсерваторията Марлена Господинова. Стаите са южни и може да се ползва изложението. Проектът има и екологичен характер – ползване на отпадъци и спестяване на сеч на дървета. Лекар от „Бърза помощ” любител астроном е дал идеята, взета тназаем от интернет. Там се оказало, че има достатъчно подобни идеи. Началото се дава с една стая с един прозорец, за да се провери как ще се случат нещата. През лятото има вариант за охлаждане чрез вентилатор, който да бъде на пътя на топлия въздух. Ученици от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" и Професионалната гимназия по механотехника са помогнали на астрономите да осъществяват проекта си. Инж. Мирослав Михайлов от местен дърводелски цех ще направи сандъците за "радиаторите", а специализиран магазин ще достави необходимите материали за слепване на алуминиевите тенекии.
Народните вярвания, описани в книга, ползват младите астролози от Силистра, за да предсказват времето, припомни Марлена Любенова, която е начело на обсерваторията от 13 години насам. В книгата има предсказания за метеорологичните промени на времето по местни признаци. Преди време 60 тийнейджъри от 5 до 12 клас записали автентични разкази на възрастни жители от близките до Силистра села Попина, Ветрен и Сребърна, оформени в рубриките: „Езикът на облаците”, „Живи и зелени „барометри”, „Атмосферни феномени” и др. Те са ученици от астроклуб „Звездни врати” към Народната астрономическа обсерватория „Галилео Галилей” в града. „Кулинарна астрономия” е работното заглавие на друга щура, но полезна идея, която ще бъде осъществена в нова книга, подсказана като възможност от местния ротариански актив. В Деня на Силистра на Кръстовден младите астрономи от крайдунавския град показаха на съгражданите си „Как вие вселената”  благодарение на най-обикновен пластмасов маркуч. 
„От 13 години съществува обсерваторията като самостоятелно извънучилищно звено в системата на народната просвета”, заяви Марлена Любенова. На по-любопитните младите астрономи показаха нагледно как изглеждат слънчевите петна. През последните 3 години те са автори на 3 изложби с космически ястия. Чрез различни храни – сладки, солени, тестени, и др. те показват как изглеждат вселената – Млечният път, планетите, звездите, черните дупки и квазерите. Всяка годна силистренските астрономи организират свое лятно астростудио, лагер-школа и експедиция „Персеиди”.


Няма коментари:

Публикуване на коментар