понеделник, 19 ноември 2012 г.

Над двеста жители на общините Кайнарджа и Алфатар посетиха приемните на депутата от ГЕРБ Стефан Господинов



Осем часа продължиха приемните на депутата  от ГЕРБ Стефан Господинов в шест населени места на община Кайнарджа в съботния ден, в това число и общинския център. Проблеми с инфраструктурата в малките населени места, необходимостта от изграждане на православни храмове, училища, ремонти на читалища и гробищни паркове, осигуряване на интернет и обхват на мобилните телефони, проблеми в земеделието  и предложения за промяна на системата на финансиране на временната заетост са част от въпросите, които жители на селата Средище, Голеш, Добруджанка, Краново, Зарник  и Кайнарджа поставиха на вниманието на народния избраник.
В Средище домакинът на приемната - управителят на Дневния дом за възрастни хора с увреждания, сподели желанието   на ползващите услугата на този етап над 50 човека от цялата община, да бъде осигурен по-голям микробус, с който повече желаещи възрастни хора от селата в общината да ползват услугите на центъра. Възрастните хора не скриха и желанието си да бъде изграден Дом  за стари хора в селото, за което има и подходяща сграда в самия център на Средище. От депутатът Стефан Господинов те поискаха и съдействие  на първо време да имат поне камбана в селото, макар че желанието на всички в едно с кмета Георги Василев  е да бъде построен и параклис.След направени бързи консултации по телефона Стефан Господинов, обеща на жителите на Средище, че камбана ще огласи селото в най-скоро време.
Изразявайки  задоволство от ремонта на първокласния път за Добрич, преминаващ през селото, жителите на Средище поставиха с особена тревога  необходимостта от изграждане на пътни ограничители /легнали полицаи/ поне на две места в обхвата на селото.След изграждането на първокласния път през селото обаче, тротоарите останали с няколко нива под котата на асфалтовата настилка, което пък води до събиране на вода и кални наноси и понякога наводняване на домовете в близост. Според Стефан Господинов, този проблем обаче може да намери решение и със съдействието на  хората от селото или поне  50-те човека включени в програмата за временна заетост, които на първо време да почистят тротоарните площи, обрасли с тревна растителност и да извадят плочите, за да бъде повдигнато нивото и решен проблема.
След 20 години обещания в Голеш ще има нова  училищна сграда  с осем класни стаи за  над 200-та ученици в селото, които сега учат в шест сгради, тъй като действащото училище не може да побере като капацитет желаещите да се обучават.С тази дългоочаквана новина започна приемната  на  Стефан Господинов в  село Голеш, станало известно в областта и в страната  с високия прираст на деца, на фона на ширящата се демографска криза у нас.Депутатът уточни също, че с първо четене на Бюджет 2013 в парламента вече е гласуватна сумата от 1 мил. и 200 хил. лв. за дострояването на голешкото училище. Очаква се обаче на второ четене тази сума да бъде завишена до необходимите според разчетите 2 мил. лв.
С първоначално дарена сума от 1200 лв. от ГЕРБ и 700 лв. от местен бизнесмен  бе решен и още един проблем на жителите на Голеш-течащия таван в читалището, което го прави на практика неизползваемо .
С лични дарения откликнаха на проблем поставен от кмета на Голеш Наим Наим, депутатът Стефан Господинов и местния арендатор и общински лидер на ГЕРБ Дулово- Тодор Тодоров. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на строителен материал за изграждане на ограждение на християнското гробище в Голеш, което сега е дом освен на починалите и на диви и домашни животни. Жителите на селото поискаха и съдействие от народния представител за подобряване на уличната инфраструктура в това число и подмяна на осветителните електрически тела в селото, с подменените такива в Кайнарджа след въвеждане на соларната система.
Ограничители за скоростта по третокласния път до Голеш и Кайнарджа поискаха  жителите на малкото село Добруджанка. Пред депутатът Стефан Господинов, те настояха за промени в системата на заплащането и организацията на временната заетост, като се оплакаха, че сега ефектът от работата на заетите почти няма, а средства изтичат всеки месец за заплащането на този труд. Вълчо  Вълев, един от големите животновъди в района и бивш кмет на селото отправи към депутата апел за по-голямо внимание от страна на парламента към животновъдите, които са в незавидно положение. От своя страна Господинов покани Вълев на среща със земеделския министър Мирослов Найденов при посещението му през декември в Силистра, за да изложи вижданията и предложенията си пред експертите.
За по-добрата сплотеност на 150-те жители на селото, депутата Господинов дари 200 лв за организацията на тържество в навечерието на Коледа и Нова Година. "До края на месеца ще имате компютър в кметството, а кметицата ще ви обучи как да работите с интернет и да се свързвате с децата си в чужбина” - това обеща на жителите на село Краново депутатът Стефан Господинов, след близо едночасово среща с участниците в приемната в кметството на селото.
Удовлетворени от обещаното, крановчани обаче не пропуснаха да споделят и тревогите си свързани преди всичко с обезлюдяването на района главно заради проблемите в селското стопанство и притесненията им свързани с ненавременното почестване на крайпътната растителност по единствения път свързващ селото с общинския център.Те изразиха единодушното си намерение да се включат в почистването, но помолиха за съдействие за техническо подсигуряване на  това почистване.
С носталгия  и болка пък по-възрастните жители на селото  се оплакаха, че строените преди години сгради с труда на хората се рушат, а поминъкът се унищожава въпреки добрите дадености, на района подходящ за развитие на биоземеделие. Детска площадка и българска национална телевизия, както и обхват за интернет, тези и други проблеми поставиха на вниманието   Стефан  Господинов двадесетината  участници в приемната в село Зарник. Освен детска площадка за децата, обаче хората от Зарник преди всичко настояха  за съдействие за решаването на датиращ от години проблем с преминаващия почти през селото канал, сега запълнен с наноси  и предизвикващ истинско бедствие за семействата от горните махали на селото, които няма как да стигнат до автобусната спирка и селския магазин. По –късно в разговор с кмета на Община Кайнарджа Любен Сивев,  Господинов настоя да бъде осигурено подходяща място за детска площадка и обеща игрушките да бъдат дар за децата на Зарник от името на партийната структура. Постигнато бе съгласие и по втория наболял проблем с непочистения канал, като се очаква още тази седмица работници с багер да започнат повторното прокопаване на канали за да бъде постигната необходимата нивелация.
Експерти от община Кайнарджа  се похвалиха с усвоените до сега близо 9 милиона лева от европейски фондове и програми, но акцентираха върху проблема на малките общини със съфинансирането на проектите. Такова сега се случва с безлихвени или ниско-лихвени кредити например от фонд ФЛАГ, но покривайки заемите малките общини не могат да отделят средства за осъществяването в начален етап на проектите. Проблемът с финансирането на проектите от страна на общините при усвояване на европейски средства депутатът  Господинов определи като важен и актуален  и пое ангажимент той да бъде поставен на вниманието на министъра на европейските програми и фондове Томислав Дончев. Арендатори от района пък поискаха нормативни промени заради непълноти в разпоредбите на МЗ касаещи  споразуменията между арендатори за обработваемите земи от ДПФ, неспазването или неподписването на които води дори и до физически саморазправи, а прокуратурата ги обявява като възникнал частен  спор между две лица 
„Много от хората изразиха и притеснението си от ограничените възможности за реализация, за работа, но такава е общата икономическа ситуация, която не може да бъде преодоляна лесно. Наблюдавам обаче една добра  тенденция - хората в малките населени места са заинтересовани  преди всичко за обществените проблеми и след това за частните си, а това според мен е ясен белег за зараждането на така очакваното гражданско общество”, коментира в заключение депутатът Стефан Господинов  на  финала на приемните му в община Кайнарджа.
През неделния ден приемните на народния представител продължиха и в община Алфатар. В алфатарското село Бистра народният представител Стефан Господинов запозна присъстващите, че държавата субсидира животновъдството и зеленчукопроизводството, тъй като една част от тях не бяха запознати с този факт.
Сред другите поставени проблеми бяха – лоша инфраструктура, липсва начално училище, а в населеното място ежегодно се раждат по 12-13 деца. Голям проблем ще бъде евентуално закриване на детската кухня в селото.  По-възрастните хора поискаха да бъде възстановена транспортната връзка между село Бистра и Силистра. В село Алеково проблемите са предимно от социално-битов характер. Част от тротоарната площ е в кал след проливните дъждове. Липсват начално училище и детска кухня. Покривът на пенсионерския клуб се нуждае от ремонт тъй като всички сбирки се провеждат там. Най-същественото желание обаче на алековци е, предвид големината си, селото да има самостоятелен бюджет.
За пореден път, жителите на Чуковец се оплакаха  от действащата кариера в близост до селото. Тя попада в „НАТУРА 2000“ и не би трябвало да е действаща. Джамийското настоятелство информира народния представител, че е била иззета 104 дка земя, която е била за издръжка на джамията. Всички бяха единодушни, че гробищният парк е в окаяно състояние, тъй като  няма заграждение и животни влизат и газят гробовете. Основен проблем на Алфатар е закриването на ЖП-гарата. Пътят, който е ремонтиран няма решетки на шахтите и пешеходни пътеки. Стефан Господинов пое ангажимен да бъдат направени пешеходни пътеки. Много граждани се оплакаха, че нямат канализация. Изоставени имоти не се почистват и са предпоставка за пожари през цялата година.

Константин Стоилов,  PR на ГЕРБ-Силистра   

Няма коментари:

Публикуване на коментар