вторник, 21 юни 2016 г.

Библиотеките от Констанца и Силистра влязоха в режим на партньорство


На 20 юни библиотечни специалисти от Окръжна библиотека „Йоан Н. Роман” – гр. Констанца, Румъния посетиха Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра с директор Даниела Недялкова, в отговор на визитата на силистренската библиотека в Констанца, проведена миналата година.

На гостите, водени от директора на библиотеката Корина–Михаела Апостолеану, бяха представени дейностите на РБ „Партений Павлович” с презентация под надслов „Европейски хоризонти”.  От своя страна колегите от ОБ „Йоан Н. Роман” – Констанца, запознаха силистренската библиотечна общност със свои интересни инициативи и с известни силистренци, свързани с литературната история на Румъния. 

След срещата беше проведен работен разговор между директорите на библиотеката в Силистра и след установяване на общите приоритети в областта на библиотечното дело бе подписано Споразумение за сътрудничество. След това румънските специалисти разгледаха експонираните изложби, посетиха отделите на библиотеката и се запознаха със сбирките на румънски език и с колекцията от старопечатни книги и ценни издания. 

Констанца е град с население от над 300 хил. души и е административен център на окръг Кюстенджа. Намира се в Югоизточна  Румъния и е четвъртото по големина в Европа и пристанище. Сградата на библиотеката в Констанца е построена през 1998 г. и разполага с пет специализирани секции за заемане за възрастни и деца, депозитно книгохранилище на нулевия етаж и конферентна зала със 150 места. 

В библиотеката има обширни изложбени пространства до най-големите зали на партера, първия и втория етаж. Като обществена библиотека с енциклопедичен профил е насочена към всички категории хора и се опитва, чрез своите колекции от издания и чрез разнообразяване и модернизиране на услугите, да отговори на информационните нужди на всички членове на общността.

Няма коментари:

Публикуване на коментар