вторник, 14 юни 2016 г.

Двама от Силистра в новия НС на Движение Русофили

В София се проведе Общо събрание на Движение Русофили с участието на над 500 делегати от цялата страна, включително четирима от Силистра. Председателят на сдружението Николай Малинов отчете четиригодишен период, вкл. обучението по руски език в детските градини от страна на 270 учители със съдействието на Фонд „Руский мир”, общините в страната и спомоществователи. Става дума за общо 11 000 деца, обучавани в 500 т.нар. кабинети.

Движение Русофили всяка година гради по 2-3 паметника, като последният е на Суворов - един от малкото в страната, вкл. в Тутракан. Традиционен вече е и съборът край яз. Копринка, проведен за пръв път в два дни с участието на 18 000 души, голяма част от които учили или работили в страните от бившия СССР. Споделя се също, че е успешно развитието на сайта на организацията, превърнал се в средище за общуване като контрапункт на по принцип враждебната медийна среда спрямо русофилите.
Сред приоритетите все повече се налагала работата сред убедените русофили като част от българския модел на поведение, православните българи, дори и все по-активно в районите с мюсюлмани, където също се изучава руски език (примерно, в Дулово). 

Търсел се баланс между културно-масова работа и обществено-политически изяви. Преди три години е учреден почетният знак „Самарски кръст” по идея на Обществения съвет на русофилските организации в България и в чест на 135-годишнината от Освобождението на България от турско робство. С него се удостояват организации и личности за приноса им в укрепването и развитието на стратегическите отношения между българския и руския народи.

Сред постоянните задачи на Движение Русофили е работа в полза на възстановяването на нарушеното духовно кръвообръщение между двата народа, както и спешната нормализация на отношенията с Русия, вкл. и за създаване на пряк път за бизнеса и за културните връзки като мост между хората, освободени в общуването си от стари или нови идеологически постулати.


Двама са новите членове от област Силистра в новоизбрания 149-членен Национален съвет на Движение Русофили - това са съпредседателите на изградения наскоро Областен съвет - Георги Вълев и Нина Димитрова, които участваха и в първото му заседание, проведено веднага след общото събрание, променило частично устава на организацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар