неделя, 26 юни 2016 г.

Рускини, българи и турци най-добри на хоров фестивал в Албена-Добрич, силистренци - лауреати трета степен

Смесен хор "Седянка" - гр. Силистра (НЧ "Доростол") с диригент Лидия Кулева стана лауреат 3-та степен от ХIII-я международен хоров фестивал "Маестро Медникаров" в град Добрич с концерт в КК "Албена". Участваха над 10 състава от България, Турция и Русия.

Гран при журито, съставено от всички диригенти на съставите участници, присъди на дамски хор при колеж на руската музикална академия от Москва, а сред най-добрите са Смесен хор от Турция - град Бурдур - център на едноименна област в югозападната част на страната, както Женски хор Златна лира от град Търговище и Детски хор от Шумен. Българските състави бяха още от Стара Загора, Дупница, Враца, Силистра и Провадия.

Хоровият фестивал в Добрич е част от Фестивална програма „Приятели на България”, създадена преди близо 20 години, с основни цели да популяризира българската култура и традиции, да поощрява таланта и знанията на българските деца, младежи и културни и образователни дейци; да способства за обмяната на добри практики между творческите колективи и др. Вписана е като културна организация в регистъра на Министерството на културата на Република България, съгласно Закона за закрила и развитие на културата. В началото основните мероприятия са били фестивалите в България и в Русия. През годините целите на организацията не само се изпълняват, но се поставят нови и дейността се разширява. 


До 2003 г. хоровият фестивал в Добрич не е бил обособен в отделна проява, а е съществувал като част от фестивала „Приятели на България”. Знаковият добрички диригент Захари Медникаров - покойник от 2007 г., в последните години на живота си е провеждал многократно майсторски класове и е журирал в Москва по покана на  Цветан Иванов, председателя на фестивалната програма "Приятели на България". Съвместна работа, прераснала в приятелство, е довела до идеята да се организира международният хоров фестивал „Маестро Захари Медникаров”. Лично Маестрото присъства на първите му издания и познавайки качеството на фестивала, на хоровите конкурси, на майсторските класове, той дава през 2003 г. своето име на фестивалната програма „Приятели на България”.

Престижният музикален форум вече е част от Националния културен календар за 2016 година, обявен от Министерството на културата. За пръв път от много години насам награждаването на лауреатите бе проведено в град Добрич.

От интервю с Ваня Балчева - ръководител на направление в международна програма "Приятели на България", публикувано в www.ndt1.com научаваме още: "XIII-ият Международен хоров фестивал „Маестро Захари Медникаров” е под патронажа на кмета на община град Добрич  в партньорство с общината, Български хоров съюз, Съюз на българските композитори, Съюза на българските музикални и танцови дейци, и Фестивална програма на детско творчество (Русия).

Няма коментари:

Публикуване на коментар