вторник, 21 юни 2016 г.

Награди и поздравления на областния управител на Силистра до различни адресати

21/6/2016

Областният управител на област Силистра Стоян Бонев е сред представителите на институции, от чието име ще бъдат наградени ученици от цялата страна, станали победители в национален конкурс по история, организиран от Фондация „Ценности“.
 
Награждаване е на 25 юни в Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН в София. Наградите от името на Областна администрация Силистра ще връчи Младен Минчев – заместник областен управител на област Силистра.
 
Албум от Исторически музей Тутракан, посветен на Тутраканската епопея от 1916 г., ще получи Светлана Великова – деветокласничка от СОУ „Васил Левски“ – Дулово, като носител на специалната награда за разработката си „Водата като граница. Границите на живота“. Докладът й й е поглед към историята на Добруджа през интересна призма – водата, даряваща живот.
 
Добруджанска е и темата на русенеца Милотин Бараков – 12 клас от АГ „Гео Милев“: „Разкъсаната земя. Границите на Добруджа в периода 1817-1940 г.“. Той заслужи също поздравителен адрес от областния управител на Силистра и награда от него.
 
Петима ученици от Тервел са авторите на разработката „100-годишната история на една граница в Добруджа“, за която те са отличени с книгата „Съхранена памет“, издадена в Силистра в навечерието на 75-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България в резултат на Крайовския мирен договор от 1940 г. Това са Радостин Димитров, Ралица  Петрова, Живко Пенчев, Семра Рамис и Мирослава Апостолова.
 
Конкурсът се провежда под патронажа на МОН и е за ученици от 8 до 12 клас. Той е част от европейска мрежа EUSTORY, обединяваща 25 европейски държави. Историческите изследвания в конкурса са в писмена или мултимедийна форма, а темите са избор на тези, които са ги разработили, разгледани от местна или фамилна гледна точка. Най-често става дума за събития и преживявания, които са слабо известни или не са застъпени в учебните програми.
 
Конкурсът на Фондация „Ценности“ се провежда за девети път и тази година неговата условна тема бе „Границите в историята – история без граници“. Жури с председател проф. Любомир Огнянов от СУ „Св. Климент Охридски“ оцени представените разработки на 1 500 ученици от цялата страна, вкл. от област Силистра.
 
През последните дни от името на областния управител на област Силистра бяха отправени поздрави и по други поводи до различни адресати: заместник областният управител Елена Томова поздрави участниците - представители на над 40 формации от Добруджа, Лудогорието и Подунавието, в Празника на лилиите в село Малък Преславец.
 
С послание на областния управител уважение бе поднесено  и на юбилярите от Фолклорна група „Златен клас“, които честваха с концерт своята 20-а годишнина. Областният управител е сред партньорите и при награждаването на победителите в конкурса „Слънчевите руни в българските носии и тъкани“, предвидено за 23 юни в Младежки дом Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар