сряда, 15 юни 2016 г.

Вековната „Тутраканска епопея“ оживява в издания и чествания

На териториите на областните администрации в страната ще има различни мероприятия във връзка с отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война по плана за 2016 г. на Национален комитет с председател Николай Ненчев – министър на отбраната на Република България, и на Организационен комитет с председател Добромир Тотев. В Силистренска област 6 от събитията са в района на Тутракан, 5 в Силистра, по 2 в Дулово и в Алфатар, както и в село Белица (изграждане на паметник на загиналите във войните). 

Директорът на Исторически музей Тутракан Петър Бойчев по повод дейностите по подготовката на събитията в Тутракан, едно от най-важните средища по плана: „Кулминацията е на 4 септември т.г. край мемориала „Военна гробница Шуменци 1916“ с участието на президента Росен Плевнелиев, където от 9 до 13,30 часа в няколко части ще бъде отдадена почит на загиналите на Добруджанския фронт (водосвет в храма „Св. Георги Победоносец“ с участието на Русенския митрополит Наум; поднасяне на венци и цветя; масова възстановка на боевете преди век и др). В момента вървят ремонтните дейности на територията на мемориала, включително с допълване на имената на всички загинали. Предвидена е и подмяна на кръстовете на гробовете. Работата върви, независимо че осигуреното финансиране на национално ниво още не е в ход.“

Същия ден в град Тутракан от 20,30 ч. е тържеството със заря в чест на Тутраканската епопея, оставила трайни следи във военната история на Европа (едноименната крепост е превзета от българските войски за 33 часа, независимо че е подготвена да издържи месеци обсада).

Предвидени са още: издаване на книга за паметта на Добруджа с пълен списък на всички загинали на Добруджанския фронт (обем 1 000 страници), за която е гарантирано финансиране по националната програма. Община Тутракан съвместно с „Монетен двор“ ЕАД издава в тираж от 100 броя позлатената значка „Тутраканска епопея“ по модела на един единствен екземпляр, останал за спомен от преди век.

Дневникът на ген. Пантелей Киселов също ще бъде издаден, както и албум за освобождението на Добруджа. Със собствени средства Исторически музей Тутракан ще издаде в 100 страници друг албум, наречен „Добруджа и Първата световна война“.  От 4 до 7 октомври в 4 български града – София, Благоевград, Добрич и Тутракан, ще бъде проведена международна конференция с участието на учени от 10 държави, посветена на Първата световна война.

Истински венец на признателността е възстановката на уникалната симфонична поема „Тутраканска епопея“, която срещу 5 000 лева „музейни“ средства Русенската филхармония ще пресъздаде на аудио и видео записи. Творбата е на Добри Христов и е спечелила първа награда през 1917 г. В т.нар. румънски период за Южна Добруджа, тя винаги е изпълнявана при възпоменанията в чест на Тутраканската епопея, провеждани тогава в София, Русе, Варна и Търговище. За отбелязване е, че и композиторът Димитър Ненов в ранния си период е написал симфонична поема на същата тема.



Няма коментари:

Публикуване на коментар