четвъртък, 23 юни 2016 г.

Георги Димитров имал паметник и в Бенин

Назаем от Паралел44
Камерна филателна изложба за 160-годишнината от рождението на Димитър Благоев и 134-та годишнина от рождението на Георги Димитров бе открита в клуба на БСП в Силистра преди заседанието на Общинския съвет на партията.
Изложбата е от личната колекция на секретаря на силистренското филателно дружество Христо Христов. Сред ценните експонати са карта-максимум, плик и марки от 10 юли 1949 г., издадени по случай смъртта на Георги Димитров и плик с марки за Бузлуджанския конгрес от 1951 г.
На заседанието на Общинския съвет на БСП бе разгледан въпроса за подготовката на общопартийното допитване по какъв начин БСП да участва в изборите за президент и вицепрезидент и с кои партии е допустимо да преговаря за издигането и подкрепата за общи кандидати. Допитването ще се проведе сред 1600 партийни членове в 10 секции от 27 юни до 3 юли, решиха социалистите. На заседанието бе решено партията да подкрепи провеждането на местно допитване сред населението за запазване на дървета по няколко силистренски улици.
В изложбата предимно от пощенски пликове, някои от експонатите са уникални, тъй като са от преди 80 години, свързани с живота и делото с двама от вождовете на социалистите, социалдемократите и комунистите в България - Димитър Благоев - родоначалник на социалистическото движение у нас, и Георги Димитров - един от ръководителите на Коминтерна преди средата на миналия век. 

Изложбата включва над 100 предмета, събирани в продължение на години от Христо Христов - секретар на Филателно дружество Димитър Дончев - Силистра. Някои от тях, като снимка на паметник на Георги Димитров в държавата Бенин, не са показвани в продължение на повече от тридесет години

Няма коментари:

Публикуване на коментар