вторник, 14 юни 2016 г.

Задава се деветият празник на лилиите

  
По сайта 
Параграф44

Край силистренското село Малък Преславец, където може да се види колония на бяла водна лилия, за девета поредна година на 18 юни ще се проведе Празник на водните лилии. Организатори на празника са община Главиница, кметството на Малък Преславец и местното читалище "Йордан Йовков-1946". Очаква се да гостуват повече от 40 художествени колективи от Силистренска, Добричка и  Русенска област. Обявен е и конкурс за детска рисунка. Началото е в 10 часа на брега на езерото и в близост до река Дунав.


Празникът по традиция се провежда до езерото край селото, в което има 46 декара лилиева плантация. Според специалисти  в езерото край с. Малък Преславец, което е защитена територия, е най-голямата у нас колония на бяла водна лилия. Растението е със статут на застрашен вид в Червената книга на България.Но в миналото бялата лилия, която на местен диалект се нарича малаеш, е брана свободно. Възрастни жители си спомнят и вкуса на лилията - "много сладък". По-предприемчивите младежи са продавали лилии на пътниците на спиращите в пристанището на селото кораби.

В района виреят 180 висши растения, които са около 4,8 на сто от висшата флора на България. В езерото на село Малък Преславец са наблюдавани и 147 вида птици. През летния сезон  районът е лесно достъпен и не е нужна специална екипировка. В селото, което се намира на около 50 километра западно от Силистра, са открити и паметници от различни епохи. Край езерото и по брега на Дунав край с. Малък Преславец бяха извършени благоустройствени дейности за създаване на условия за отдих и туризъм. В селото е открит и туристически информационен 
център.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар