понеделник, 20 юни 2016 г.

Програма в Силистра за 29 юни - Международен ден на река Дунав

Началото е в часа в района на т.нар. Втори фонтан в Дунавската градина. В програмата: изпълнения на Градски духов оркестър Силистра, акустична формация Рок клуб „Силистарс“ р-л Иван Неделчев, МС „ДО РЕ МИ“ с ръководител Бонка Скорчелиева, ФА „Добруджа“ с  камерен състав, ръководен от Димитър Джамбазов, ДФФ „Добруджанче“ с р-л Дариела Георгиева и Сборна формация с ръководител Велико Великов. Предвиденои са също ателие за рисунки на асфалт „Реката на моето детство“ стрийтбол на спортната площадка в парка.

Дунав е втората по дължина река в Европа след Волга. Тя е единствената голяма река в Европа, която тече в посока от запад на изток. Включена в списъка на няколкото най-застрашени реки в света, изготвен за Световния ден на водата през 2007 г.
Извира от платото Баар в планината Шварцвалд с надморска височина на изворите 1078 метра  в Германия, където две по-малки реки, Бригах ио Брех, се сливат на 1,4 km от селището Донауешинген и оттам насам реката се нарича Дунав. Освен теорията, която се приема за меродавна, че сливането на Брегах и Брег край Донауешинген е същинското начало на Дунав, съществува и теорията, че началото на река Дунав е потокът Дунав, който извира в пределите на замъка „Фюрстлих Фюрстембергишес шлос“ край Донауешинген. Този карстов извор е каптиран през 18 век и водата му е отведена чрез тръбопровод под земята на замъка. 

През 1895 г. Адолф Хеер изгражда скулптурна композиция над кръглия басейн на потока Дунав, която изобразява майка Баар, която сочи пътя на младия Дунав. Няколкостотин метра след извора на потока той се слива с река Бригах, а тя от своя страна след километър и половина се слива с река Брег и дава началото на река Дунав. От това място тя тече на югоизток в продължение на 2859 km, вливайки се чрз делта (граничеща с Украйна) в Черно море в Румъния. Средният дебит на реката преди делтата е 6500 m3/секунда.
Река Дунав минава през 10 държави.Басейнът ѝ заема общо 817 000 km2. При вливането си ) в Черно море тя се разделя на три ръкава — Килийски, Сулински и Георгиевски. Най-северният — Килийският ръкав, служи за граница на Румъния и Украйна. Средният ръкав — Сулинският, е най-пълноводният и най-дълбокият.

На 2 юли /събота/ общинската организация на ГЕРБ ще подреди в парка изложба с красиви фотографии, показващи връзката между град Силистра и р. Дунав. Снимките ще бъдат събрани чрез конкурс, в който могат да участват всички желаещи. Най-интересните от тях ще бъдат наградени. Членове и симпатизанти на партията ще почистят бреговата ивица. 


За децата е подготвен хепънинг сред красивия Дунавски парк, който е обновен наскоро, но от десетилетия е обявен за модел на парковото изкуство. За всички жители и гости ще бъде приготвена вкусна рибена чорба по силистренски. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар