сряда, 22 юни 2016 г.

В новия век хор "Седянка" за пръв път на конкурс

В новия, все повече остаряващ 21 век, силистренският Смесен хор Седянка за пръв път отива на конкурс, за да покаже израстването си, след като съвременната формация към Народно читалище Доростол" е наследник на традиции от 1894 г. насам, когато е началото на хоровото пеене в крайдунавския град.

Участието на хора под диригентството на Лидия Кулева в престижната проява (Международен хоров фестивал Захари Медникаровстана възможно, благодарение на средствата, събрани от проведения наскоро пръв по рода си от близо 30 години благотворителен концерт. С тях са заплатени таксите за участие в музикалната среща в Добрич/КК „Албена“ от 24 до 26 юни т.г.

Конкурсът е организиран от Международна фестивална програма Приятели на България (България), Община гр. Добрич, Фестивална програма на детското творчество“ (Русия) и се провежда за 13-и път. С партньорството на Съюза на българските композитори; на Българския хоров съюз, на който хор Седянка е член от 1941 г.; на Съюза на българските музикални и танцови дейци и др.

В него участват различни видове състави: детски, младежки, еднородни и смесени. Участниците се представят с програма по избор – предкласическа, класическа, фолклорна, църковна, популярна и съвременна музика. Седенкари ще предложат на журито и на публиката 6 произведения - обработка на народна песен, църковни песнопения, творби от руски композитори и западна класика.

Фестивалът е в чест на Маестро Захари Медникаров, роден в Добрич през 1924 г. и починал през 2007 г., който в продължение на десетилетия е емблематична фигура в културния живот на България, тъй като е знаково име за стремежа ни към културен и духовен просперитет, към родова памет, национално самоопределение и европейско самочувствие. Диригентствал е хор Добруджански звуци“ от 1952 г. в продължение на повече от половин век. През 1961 г. създава Детския хор на град Добрич, който в продължение на 42 години е между първите в страната. 

През 1964 г. силистренският хор печели за пръв път лауреатско звание и бронзов медал на втория Републикански фестивал на художествената самодейност. Две първи и една втора награди има през 1991 г. от международен конкурс в Германия. Печелил е първа награда за „Смесен хор“, втора награда за „Дамски хор“ и награда в раздел „Диригенти“ през 1993 г. на международния конкурс „Г. Димитров” в гр. Варна. За последно му е присъдена трета награда в раздел „Смесен хор“ през 1997 г. на международния хоров конкурс „Шуберт“ в Австрия (гр. Виена).

Няма коментари:

Публикуване на коментар