сряда, 15 юни 2016 г.

Нова джамия градят в Йорданово

В Йорданово довършват джамия, започнато като ново строителство преди 5 години, съобщи кметът на селото Ведат Сали, за която той обобщава: „Име все още нямаме на храма, за който веднъж средствата свършиха и сега градежът е подновен отново. Финансово ни подпомага бизнесменът Садък Сали, чийто произход е от нашето село. Съдействие имаме и от бизнесмена и областен координатор на ГЕРБ Тодор Тодоров.“

Навремето е започната с материали, дарени от Г. Сефер.  И в момента, на практика хора, излезли от Йорданово, са в помощ за изграждане на средище на духовността с капацитет от 100 души.

Джамията в силистренското село е Г-образна с керемиден покрив и отстрани с минаре. Ще има относително скромен, но съвременен вид, и ще разполага с необходимите помощни помещения.  До 2 месеца трябва да я приключим, за да бъде на разположение за Курбан байрам, един от големите празници в мюсюлманския календар. Над 50 са джамиите в област Силистра  след бума на изграждането им през 90-те години на територията на районното мюфтийство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар