понеделник, 20 юни 2016 г.

На Еньовден в Силистра


Регионален исторически музей - Силистра, отдел „Етнография”, Ви кани на 24 юни – Еньовден - най-жизнения ден през годината. В 6 часа до бензиностанция „Шел” ще започне разходка за извършване на традиционния за този ден ритуал – бране на билки и правене на венци и китки за здраве.

На 24 юни 2016 година, по повод празника Еньовден, Община Силистра, дирекция „Хуманитарни дейности”, отдел „Култура” и Регионален исторически музей, гр. Силистра канят жителите и гостите на града да опитат чаша билков чай, да се докоснат до уникалните български обичаи и занаяти, да се веселят и закичат с китка билки под мотото "С билки и песни на Еньовден". 

Всеки ще има възможността да види автентични носии от Добруджанския край и ретро занаяти от бита на българина, представени от НЧ „ Светлина 1906” – с. Смилец, НЧ „ Иван Вазов 1941” – с. Срацимир, НЧ „ П. Хилендарски 2006” – с. Айдемир, НЧ „Светлина 1942” – с. Главан. В програмата са включени интересни песни, игри и танци с участието на местните фолклорни групи: ФГ „Добруджа” към НЧ „Доростол 1870” – Силистра, НЧ „ Пробуда 1940”- с. Калипетрово, ФА „Добруджа”-Силистра.

Поредицата от прояви ще започне с бране на билки от 6.00 часа със сборен пункт Бензиностанция на Shell до ПГМТ «Владимир Комаров», гр. Силистра. Начало на програмата е от 17.00 часа на 24.06.2016 г. /петък/ пред Етнографския музей. Там ще бъдат разположени щандове за продажба на ароматни и лековити билки. Можете да се включите и Вие в празника, като изработите красив еньовденски венец на място с прясно набраните билки рано сутринта на магическия Еньовден, както и на голямото празнично хоро под съпровода на ансамбъл „Добруджа” – Силистра.


Движението в този участък ще бъде преустановено от 16:30 до 18:30 часа. Заповядайте да опитате от билковия чай, да разгледате занаятите, които са били практикувани от нашите баби и дядовци, а може и да се пробвате да точите баница или да шиете на стан. Не знаете какво ще ви поднесе съдбата? Тук, на боб или на карти, нашата изкусителна гадателка може да ви подскаже...И още изненади, които ще видите на място. Очакваме Ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар