вторник, 28 юни 2016 г.

Черногорци най-добри на фестивал в Николово, Зарица – №1 в Бяла

Черногор
Специалната награда за цялостно представяне получиха самодейците от НЧ „Янко Забунов-1957“ – с. Черногор, община Гллавиница в третото издание на фестивала „Сцена под липите“ в лесопарка на с. Николово край Русе. Журито, председателствано от етномузиколога Людмила Григорова. 
Зарица
присъди трета награда на индивидуалния изпълнител на народни песни Емир Сабри. „Представянето на нашата самодейна група с автентични народни песни и танци, освен аплодисменти от страна на публиката, вдигна на крака публиката", съобщи председателката на черногорското читалище Мариана Нацова.
Главиница
Успех в надпреварата отбеляза и самодейният колектив към НЧ „Отец Паисий-1948“, с. Богданци, на който бе присъдена трета награда. Нацова отбелязва с благодарност работата на ръководителя на двата състава – Пламен Калчев, позволила на съставите да се представят достойно в проявата. 
Междувременно самодейците от НЧ „Мехмед Джон-1956“ с. Зарица, се завърнаха със златен медал от Националния фестивал на читалищата, проведен за осми път в град Бяла, Варненско, с участието на над 1 500 души от 70 читалища, представители на 19 области в страната.
В силистренското село Ситово местната община и НЧ „Христо Смирненски“ станаха организатори и домакини на фолклорния събор „Песни и танци от Добруджа” Ситово 2016 г. с участието на 30 самодейни певчески групи за автентичен фолклор и танцови състави, 3 дуета и 13 индивидуални изпълнители към народните читалища, организации и творчески клубове.
Кайнарджа
Самодейците от НЧ „Отец Паисий-1942“ – с. Кайнарджа и от НЧ „Христо Ботев“ от град Главиница (водени от председателя на читалището и зам. областен управител Елена Томова), участваха във фолклорния събор „Петровска китка“ в гр. Велики Преслав, обл. Шумен, проведен на 25.06.2016 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар