понеделник, 13 юни 2016 г.

Златен медал за млад певец от Черногор на конкурс в Казанлък


Емир, М. Нацова от читалището, Пл. Калчев

Златен медал и диплом за първа награда в трета възрастова група за народно пеене получи Емир Сабри от село Черногор в първия национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров 1906-1989“, проведен в гр. Казанлък от 10 до 12 юни 2016 г. Журито е с председател акад. Милчо Василев - ректор на АМТИИ гр. Пловдив.


Тридневният форум за народна музика и танци е под патронажа на кмета на общината Галина Стоянова и се организира заедно с НЧ „Възродена Искра 2000“, Военен клуб, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив и фолклорен ансамбъл „Гъдулица“.

Почетна грамота за принос в съхранение и разпространение на българския фолклор и традиции бе дадена и на корепетитора Пламен Калчев, който ръководи самодейните състави към НЧ „Янко Забунов“. Поздравленията и похвалите за таланта на Емир в личен разговор със изтъкнатите специалисти в областта на фолклора му дадоха надежда, сили и амбиции да продължи напред във вярната посока, която е поел. 

На сцената на площад „Севтополис“ над 1 000 души от 5 до 85 г. от цяла България участваха в конкурса в памет на известния казанлъшки фолклорист Димитър Гайдаров, един от първите фолклористи в България, музикант, диригент, основен двигател за сформирането на фолклорните ансамбли и оркестри в региона. 


Целта на организаторите е да съхранят и да обогатяват българското народно песенно, инструментално и танцово изкуство и да го направят достъпно и близко за младите. Първият национален фолклорен конкурс се провежда по идея на внука – съименник Димитър Гайдаров, и съвпада със 110-та годишнина от рождението на известния казанлъчанин, посветил живота си на народното творчество. 

От профила на Черногор във Фейсбук с гордост уточняват: „Това не е обикновен фестивал с раздадени грамоти на килограм...Това е конкурс, журито на което е съставено от светила във фолклорната област. Не е лесно едно момче от село да се състезава със деца, които учат в музикални училища или пък ходят на школи с професионални преподаватели.  Солист е в детската танцова група група в Главиница, свири на синтезатор и е постоянно в читалището. Предстоят му още изяви.Миналата година Емир получи сребърен медал от Националния събор ФОЛКЛОРЕН ИЗВОР“ в с. Царевец, Свищовско. На Фолклорния събор Златната гъдулка“, проведен наскоро, той получи поощрителна награда (сред 800 участници, от които по-малко от 20 са наградените), което е следващо признание за впечатлението, което е направил на публиката и на журито с председател етнолога проф. д.ф.н. Албена Георгиева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар