вторник, 11 февруари 2014 г.

БСП: Kметът на Силистра няма визия за развитието на общината

                    В регионалната централа на БСП в Силистра се проведе пресконференция, свикана от Вяра Емилова, общински и областен лидер на партията. В нея участваха и заместниците й на общинско ниво – общинският съветник Георги Кирилов и Боян Димов. В изявленията си тримата социалисти акцентираха на няколко въпроса: коментар на участието на общините в новата правителствена програма „Растеж и развитие на регионите“, както и възможностите им да се включат отново в следващия транш; липсата на визия за развитие на община Силистра от страна на кмета д-р Юлиян Найденов и управляващите с него представители на ГЕРБ; участието на силистренските социалисти в 48-я конгрес на БСП и подготовката за 120-ата година на социалистическата партия в град Силистра.
                 „Общо пари ще получат проекти от общините Силистра, Ситово и Тутракан, като в община Силистра бяха насочени над 4 млн. лева,  средства за ремонт на главния път Силистра – Добрич, който е един от най-скъпите пътни проекти, финансирани по новата програмата и благоустрояване на с. Брадвари и Йорданово“, заяви Вяра Емилова пред присъстващите журналисти. Не приемаме като истина информацията от сайта на общината, че другите проекти са игнорирани, те не са получили финансиране, защото не са били подготвени съобразно целите и изискванията на програмата. Като закъсняла и недостатъчна се оценява активността на общината и проектната готовност за участие в програмата. До края на тази седмица местното кметство в Калипетрово  подготвя  свой проект  на стойност над 1 млн. лева, за довършване на канализацията в селото, второто по големина в община Силистра. Проектът, на който предстои четвъртият етап, е по ПУДООС и е спрян в годините на управление на ГЕРБ.
               В момента върви подпомагане на подготовката и кандидатстването на проекти в сферата на спорта – за покритата лекоатлетическа писта и за манежа в Силистра, както и в културното министерство с разработки за читалища, отделно – и за училища в областта. Срокът за повечето от тях е 31 март  т.г. В този контекст като липса на визия и неспособност да се привличат средства се оценява поведението на община Силистра.
             Засегната бе и темата за пътната обстановка в град Силистра, останала прекалено усложнена и дни след спирането на снеговалежа. Като абсолютно несправяне със ситуацията социалистите квалифицираха действията на Кмета и екипа му по почистването на улиците в града. Още в края на м. януари общинският съветник Георги Кирилов е поискал информация от община Силистра относно плана за действие и за графика за почистване на улиците в града. В лаконичен отговор му се казва само, че почистването на терените около  търговските обекти и покрай блоковото пространство е дело на гражданите. План и график не му се предоставят, независимо че като член на Общинския съвет има право да изисква и да получава своевременно подобна информация от общинската администрация.                От информацията по партийните теми стана ясно, че на конгреса на БСП, проведен на 8 февруари в София, местната организация е била уважена от централното си ръководство, предоставила правота на Вяра Емилова да има първа думата в раздела за изказвания. В словото си тя е обявила настроенията в общинските организации на БСП в областта,  най-важното от които е, че членовете на партията от Крайдунавска Добруджа стоят зад ръководителите на БСП и подкрепят правителството на Пламен Орешарски. Създаден е Инициативен комитет с председател Георги Балушев за честване на 120-ата годишнина на социалистическата партия в Силистра. От трибуната на конгреса лично лидерът на БСП Сергей Станишев е поканен за участие в тържествата. Очертава се мероприятията в програмата, вкл. с участието на Младежкото обединение на БСП, да са през м. май т.г., когато ще е разгарът на кампанията за избиране на нови евродепутати. Както е известно, левицата в България, както и в цяла Европа, планира да спечели изборите, за да формира мнозинство в новия формат на европарламента.



·        Пресцентър БСП – Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар