петък, 14 февруари 2014 г.

14 февруари – един ден, няколко празника, по света

       На 14 февруари съвпадат три празника и всеки българин може да избере кой от тях да чества: църковният празник за успението на Св. Кирил Славянобългарски, празникът по стар стил на Св. Трифон Зарезан, отбелязван като Ден на лозаря, и празникът на Св. Валентин. Денят на лозаря, Трифон Зарезан, е посветен на труда и на любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Св. мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Св. Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари. 
       Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод. На 14 февруари БПЦ отбелязва църковния празник на успението на Св. Кирил Славянобългарски. Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни - Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград, а после бил назначен за  патриаршески библиотекар и преподавател по философия. 
        На него били възлагани различни поръчения с обществен характер. Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата "Св. Климент Римски". Св. Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Клавдий II Готски. Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. 
          Заради това впоследствие той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран. Празникът 14 февруари, посветен на Св. Валентин, започва да се чества през XIVв. Още тогава се формира традицията да се разменят ръчно написани любовни послания под формата на сърце. През XIX в. тези послания са заменени от модерните за времето си готови картички. Още тогава е изчислено, че по света се разменят годишно по около 1 млрд. любовни картички, като този феномен изостава по масовост само от коледните картички. 
Как празнуват Св. Валентин по света? 
         САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Австралия и Мексико празнуват Св. Валентин почти като национален празник. В САЩ този ден се планира и празнува от около 60% от населението на страната. През миналата година в САЩ са били похарчени близо 19 млрд. долара за подаръци, докато през 2012 г. сумата е била около 17 млрд. долара. За традиционните шоколадови валентинки американците харчат около 1,6 млрд. долара, за цветя - около 1,9 млрд. долара, а за бижута и украшения - по 4,4 млрд. долара. Мъжете в САЩ заделят по 170 долара за половинките си, а жените - по около 100 долара, сочат статистически данни. Във Великобритания и Уелс традиционни подаръци са дървените "любовни лъжици", с които всеки трябва да подслади живота на половинката си. Освен сърца на Острова се подаряват ключове и ключалки, като подтекстът е: "Отключи сърцето си за мен!" 
        Във Франция на този ден има специална церемония за незадомените – те се снимат и закачат портрета си на вратата на любовната половинка. Ако тя обаче не ги одобри или хареса – портретът трябва да се изгори преди залез слънце. В Дания са на мода "невидимите картички", но текстът им се появява само когато се доближат до топлина. Обяснението е, че интимните отношения между двама души са деликатен момент и не трябва да се излагат на публичност. В Испания е точно обратното - всички съпрузи трябва да изпратят на половинките си букет от червени рози, независимо на какво разстояние са един от друг. В Германия празникът не е на особена почит. Там влюбените си разменят сърца и подаръци по всяко време на годината, стига да имат желание за това. 
         jr kd[rfkd.ek m,dpkruВ Италия все още съществува обичай годежите на влюбените да се правят точно на този ден. Италианците обсипват трапезите си със сладки и бонбони под формата на сърца, тъй като празникът там е особено почитан и има вековна история. В Русия влюбените обикновено си устройват романтична вечер, като си подаряват цветя и си разменят валентинки. Годишно в Русия се сключват около 1,3 милиона брака, като според тамошната статистика руснаците са на водещо място на Стария континент по брой сключени бракове на 1000 души - 9,2. В Турция се сключват по 8 брака на 1000 души, в Кипър и Хърватия - по 7, в Литва и Малта по 6. Най-малко бракове според руската статистика се сключват в България, Люксембург, Словения и Испания - по около 3 на 1000 души.

Няма коментари:

Публикуване на коментар