сряда, 12 февруари 2014 г.

Свободата на словото в България е като в САЩ - по минус 13 места за една година, BG е №100 сме за 2013 г.

         http://www.vesti.bg/
        България е слязла до №100 в класацията на "Репортери без граници" (RSF.org) за свободата на словото за 2014 г. (вж.микросайта на тазгодишната класация). Миналата година в класацията, която обхваща 180 държави по света, нашата страна беше на 87-о място.  България отново е на последно място сред членките на ЕС след тежка година, белязана от пет месеца на мащабни протести и политическо напрежение, отбелязва организацията. Независимите журналисти, особено разследващи репортери, междувременно бяха изложени на тормоз, който може да приема формата на палежи на техните автомобили, посочва докладът. В частта за ЕС докладът на "Репортери без граници" припомня дългогодишния ангажимент на съюза да защитава свободата на словото и дадените юридически гаранции. Тези гаранции се прилагат, отбелязва организацията, уточнявайки, че сред 50-те страни на челни места в класацията 31 са европейски. Въпреки добрите резултати на ЕС обаче в някои страни се наблюдават неблагоприятни тенденции, които засягат представянето им при защитата на свободата на информация. Сред тях са Великобритания и Франция – традиционно уважаващи свободата на медиите държави, които обаче имаха тревожна 2013 г. Тревожна е и ситуацията в САЩ, които останаха зад Салвадор и Румъния – заради "крайно широкото и непочтено тълкуване" на нуждите на националната сигурност. 
          САЩ се изгубили 13 позиции, слизайки до 46-о място. Основната причина за този силен спад са упоритите усилия на САЩ да преследват разобличителите и източниците на информация, отбелязва организацията. "Процесът и присъдата срещу редник Брадли Манинг и преследването на анализатора от Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън бяха предупреждение за всички, които обмислят да помогнат за разкриване на деликатна информация, което определено би било в обществен интерес. Разобличителят е враг", посочва докладът. Великобритания пък е отстъпила до 33-то място заради "позорния натиск" върху в. "Гардиън" във връзка със статиите на изданието за шпионските програми на АНС. Организацията отбелязва също така обезпокоителните тенденции в Гърция, която за пет години се е сринала с над 50 позиции в класацията и сега е на 99-о място, както и Унгария. На челните места в класацията са Финландия, Холандия и Норвегия, а на последните – Еритрея, Северна Корея и Туркменистан. 
     Въоръжените конфликти и политическата нестабилност са основните двигатели за намаляването на свободата на медиите в редица държави, посочва докладът. В Сирия, която остава на 177-а позиция, около 130 журналисти са били убити между март 2011 г. и декември 2013 г. Журналистите стават жертва както на правителствените, така и на бунтовническите сили. Централноафриканската република (ЦАР) е слязла с 43 позиции до 109-о място най-вече заради продължаващото насилие. Позицията на Египет също остава без промяна – 159-а, след като изборите от 2012 г. доведоха до увеличаване на насилието срещу журналисти и опити за поставяне на медиите под контрола на движението "Мюсюлманско братство", според "Репортери без граници". Свалянето на Мохамед Морси от власт обаче е довело до натиск не само срещу египетски журналисти, но и срещу журналистите в други страни от региона. Китай отново е сред страните в дъното на класацията, а неговият "модел на цензура" са разпространява в азиатския регион. Китай използва икономическата си тежест, за да повлияе медиите в Хонконг, Макао и Тайван, подчертават от "Репортери без граници". Нов регионален модел обаче се появява в Мианма, която се е изкачила със 7 места в класацията до 145-а позиция. 
         "Репортери без граници" изготвя класацията си по шест критерия за всяка страна: плурализъм, независимост на медиите, работни условия и автоцензура, законова рамка, прозрачност и информационни инфраструктури. Всяка страна получава оценка между 0 и 100, като 0 е идеална ситуация. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар