сряда, 26 февруари 2014 г.

ТЪРЖЕСТВА ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК - 3 МАРТ - В ОБЛАСТ СИЛИСТРА - ПРОГРАМА ПО ОБЩИНИ



 СИЛИСТРА
3     МАРТ – 10 ч. – пл. Свобода – тържество със слово на кмета на общината д-р Юлиян Найденов и концерт, и после поднасяне на венци на няколко паметника, вкл. на кап. Георги Мамарчев – пръв светски кмет на Силистра, и граф Лев Николаевич Толстой, участник край Силистра в Кримската война. Преди тържеството ще бъде прожектиран филм за крепостта „Меджиди табия“ в Силистра, единствената запазена крепост от Османския период. На 28 февруари от 18 ч. в салона на общината е концертът за празника „БЪЛГАРИЙО СВЕЩЕНА, БЪЛГАРИЙО СВОБОДНА”,  организиран от общината с участието на местни състави и изпълнители.
ТУТРАКАН
·        3 МАРТ, 19 ч. в парк „Христо Ботев“ - Тържествена заря-проверка - в нея ще вземат участие мемориалната чета "Таньо войвода", представителни блокове на дружество "Традиция" - Велико Търново, на СОУ "Христо Ботев" и СОУ "Йордан Йовков". Слово ще произнесе кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов. Под звуците на градския духов оркестър ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност пред паметниците на загиналите във войните за независимостта на България и на Христо Ботев. Тържеството ще завърши с празнична програма, в която ще участват танцова формация "Дунавска младост" и оркестър "Извор".
ГЛАВИНИЦА
·        3 МАРТ, 10 ч. – централен площад – тържество с издигане на знамето на Република България и със слово на кмета Хюсеин Хамди. В празника са включени още литературно-музикална програма, подготвена от Читалище „Христо Ботев” и СОУ „Васил Левски”, а също и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата. От 9:00 часа в православния храм „Св. Димитър Солунски” ще бъде отслужена Света Литургия в памет на загиналите за свободата и за благоденствие на всички български граждани.
АЛФАТАР
·        НА 3.03.2014 Г. ОТ 9,30 Ч. пред сградата на общинска администрация: панихида в памет на загиналите за свободата на България; издигане на националния флаг на Република България; слово от кмета на община Алфатар Йорданка Узунска; поднасяне на венци и цветя на трите паметника и паметната плоча на войводата Стефан Боздуганов  - поборник за освобождението на Добруджа от румънска власт.

СИТОВО
·        НА 3 МАРТ ОТ 10Ч. в община Ситово кметът на общината инж. Николай Неделчев ще поздрави гражданите пред Паметника на загиналите във войните, където ще се поднасят венци, а след това в салона на НЧ „Христо Смирненски – 1940“ ще има празничен концерт.
       
        ДУЛОВО
·        НА 3 МАРТ ОТ 10 Ч. в сцената в центъра на град Дулово – тържество с издигане на националния флаг на Република България и концертна програма на местни състави. Поднасяне на венци пред паметника на Васил Левски, чието име носи местно СОУ, най-голямото училище в областта. Вечерта от 18 ч. в салона на НЧ „Никола Вапцаров“ – концерт на читалищни състави и на Духов оркестър от град Шумен. Предвидена е и заря.
КАЙНАРДЖА
·        НА 3 МАРТ ОТ 10,30 Ч. на централния площад в общинския център ще има общоградско тържество с издигане на националния флаг на Република България и с поднасяне на венци пред Паметника на падналите за свободата жители на общината. За пръв път ще гръмне „черешово топче“. На 28 февруари е концертът за празника с участието на читалищни състави. В село Кайнарджа през 1774 г. е подписан световноизвестният Кючук-Кайнарджански мирен договор между Русия и Османската империя. В момента продължава изграждането на комплекс, свързан с историята и събитието преди 240 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар