понеделник, 24 февруари 2014 г.

Майсторите лозари от Крайдунавска Добруджа с награди от ОА-Силистра, община Силистра, Ротари и Лайънс клуб


 24/2/2014
          В Силистра се проведе най-голямата проява за дегустация на вина, произведени при домашни условия, известна като СИЛВИН. За 17-ти път по покана на Асоциацията на лозарите и винопроизводителите в нея участваха представители на различни общини от Крайдунавска Добруджа. Конкурсът бе в 3 категории – за производители на бели, червени и вина-розе. Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов връчи наградите на победителите – съответно Хараламби Кръстев, Мирослав Миткин и Иван Иванов, както и на техните подгласници – Людмил Спасов, Пламен Калинов, Георги Вълчев и Петър Петров. От името на Областна администрация – Силистра заместник областният управител Вяра Емилова награди най-добрите майстори лозари в традиционното състезание по подрязване на лози, проведено пред очите на десетките участници и гости на СИЛВИН-а. Във винарията награди са връчени в още две категории – „Ротари клуб – Силистра“ награди за „Цар лозар“ Георги Начев, а призът „Лъвско вино“, учредено преди години от "Лайънс клуб - Силистра", отиде у Иван Бялов.
         В забавната част на конкурса по покана на организаторите се включиха НЧ „Доростол – 1870“ - Силистра , КИП №2 – Силистра, Клуб „Хари 3“ – с. Калипетрово, акордеонистът Стоян Дечев и певецът Йордан Марков, член на АЛВ – Силистра и носител на многобройни награди от Фестивала „Пиринфолк“ – Сандански, и др. Наскоро в Тутракан местни производители също проведоха своята „Винария 2014“, в която те представиха 77 „проби“ в три категории, в които за наградите, осигурени от общината, се пребориха стоматологът д-р Юрий Василев, Сашо Георгиев и Николай Куцаров. За седми път своя винария проведе и Ротари клуб – Силистра, в която победиха Димитър Велчев – в две от категориите, Мирослав Миткин и Пенчо Ковачев. С тези прояви се доказа, че в Силистренския край се уважава трудът на лозарите и на винопроизводителите в един отрасъл, в който все още има поле за изява за майсторлъка на добруджанеца.
         На 18 февруари в Силистра бе представянето на проекта „Трансграничен център по винопроизводство и лозарство „Терасите на Дунав“, дело на партньори от България и Румъния. Нашият представител в проекта е Асоциацията на лозарите и винопроизводителите – Силистра (АЛВС) с председател Божидар Боев. Координатор от името на водещия партньор от Румъния е Константин-Теодор Илинка. Проектът е по програмата за ТГС Румъния-България 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар