вторник, 25 февруари 2014 г.

Назаем от сайта на СБЖ: 120-ата годишнина на журналистическия съюз е под егидата на ЮНЕСКО


        При подчертано голям интерес от страна на медиите в централата на СБЖ беше представена програмата за честването на 120-ата годишнина на организираното журналистическо движение, което е под патронажа на ЮНЕСКО и лично на неговия генерален директор Ирина Бокова.


        Снежана Тодорова, и.д. председателят на СБЖ обяви, че чрез тази среща с медиите се слага началото на отбелязването на юбилея - 120 години от първия конгрес на журналистите и писателите в България - м. юли 1894 г. в "Славянска беседа". Цитирайки извадки от първите български вестници, които публикуват статии защо е необходимо свикването на журналистически събор и защо е редно да бъде създадена организация за подпомагане на българските журналисти,  тя припомни, че тогава се е свикал съборът, сложил началото на организираното журналистическо движение у нас.
      Две са големите събития, включени в програмата за честванията, са под патронажа на ЮНЕСКО. На предвидената през май среща във Варна на български и чуждестранни журналисти (от балканските страни, Русия, Китай и др.) ще бъдат обсъждани днешното състояние на журналистиката, както и всички проблеми и положителни идеи, свързани с четвъртата власт. Членът на УС на СБЖ, писателят и журналистът Любомир Пеевски, председател на Комисията по професионални и творчески въпроси, е основният двигател на честванията. Той представи предстоящите идеи за празничното отбелязване на юбилея и не пропусна да се върне към дните на учредителния събор, припомняйки, че е имал за цел да обедини българските интелектуалци.  Алеко Константинов е издавал бюлетин, отразяващ заседанията.
      Именно в „Славянска беседа” се слага началото на всички творчески съюзи в България, сред които е и СБЖ. Негов пръв председател е Йосиф Хербст, който през 1913 г. е основоположник и на БТА. Благодарение на събраните средства сред журналистите в онези времена е построена сегашната сграда на СБЖ и още няколко други в София. Журналистите и СБЖ не само през онези далечни години, но и днес са водели много битки с партиите, които са се опитвали да сложат юзди на печата.
    Сред предвидените събития са валидиране на пощенска марка с печат и изработване на почетен знак. Автор на проектите е големият български художник проф. Тодор Варджиев, изработил олтара на българската черква в Рим и един от двата паметника в градината на Ватикана. Освен това се предвижда молебен в храма „Св. София” в памет на загиналите за България български журналисти, издаване на фототипен албум „Строители на информирана съвременна България” с първите страници на първите вестници, излизали в цялата страна след Освобождението, юбилеен „Вестник на вестниците”, разказващ историята на българската преса, документален филм за първите стъпки на нашите медии.

   Може би един от интересните епизоди в юбилейните тържества ще бъде поставянето на документалната пиеса за Йосиф Хербст „Никому в угода, на никого напук”, чийто автор е Любомир Пеевски. Авторът е използвал неизвестни досега факти от живота на жестоко убития журналист и мемоарите на неизвестен монах от Рилската света обител за живота на Хербст. Интерес ще представлява и симпозиумът на тема „Българската журналистика, свободата на словото и законите на обществото и времето”, чиито организатори ще са СБЖ, Факултетът по журналистика при СУ „Св. Климент Охридски”, факултетите по право и история при софийската Алма матер, както и НБУ, Югозападният университет, Варненският свободен университет и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.
     По повод юбилея в СБЖ се подготвя документ за защита правата на журналистите, а в НС да бъде открита изложбата „120 години българска журналистика”. Друга чудесна идея е изграждането на паметник на журналистите в градинката на площад „Журналист” в София и почистване на мемориалната плоча в съседство. Автор на монумента ще е скулпторът Иван Продев. Бургаският кмет също е решил да се включи в отбелязването на годишнината, като е предложил една от алеите в града да носи името „Журналист”. Подобни прояви ще има и в други градове. Има идея паметни плочи да отбележат делото на две големи имена от българската журналистика. В Лайпциг да се постави плоча в памет на Иван Богоров, защото именно там излиза първият брой на в. „Български орел”, а в турския град Измир – паметна плоча за Константин Фотинов.
       Второто централно събитие, апотеозът на тържествата,  ще бъде в София. Това ще е събор-концерт в залата на читалище „Славянска беседа”, там, където СБЖ е получил своето кръщение. В него са поканени да участват известни български майстори на перото и обектива, артисти и музиканти, прославили страната ни далеч зад нейните предели.
     И макар на такива празници често да обръщаме поглед назад към историята, според Снежана Тодорова през тази юбилейна година в многобройните конференции и срещи, които ще бъдат организирани, ще бъде отделено специално място и на днешното състояние на журналистиката в България.

Снимки: Иван Василев

Няма коментари:

Публикуване на коментар