петък, 28 февруари 2014 г.

100 деца в патриотичен спектакъл в село Добротица



      Навръх Националния празник "Трети март" Областна администрация - Силистра ще участва в провеждането на тържеството на пл. "Свобода" в центъра на Силистра, както и в поднасянето на венци пред знакови паметници в града. Областният управител Насуф Насуф е изпратил поздрави до държавни институции, до общините, до училищата и читалищата в областта по повод Националния празник. До него като представител на МС на Република България са пристигнали поздрави от страната и чужбина.В навечерието на Националния празник „Трети март“ в село Добротица, община Ситово, премина необикновен празник, в който участваха представители на ОА – Силистра, на община Ситово, РИО на МОН, кметове и директори на училища, както и специалният гост на тържеството – Владимир Климанов, генерален консул на Русия  в Русе, за да приветства малките актьори, представители на различни етноси, изиграли един спектакъл, представящ България и нейните етнографски област, вкл. Добруджа. 

       Директорът на 132-годишното ОУ "Отец Паисий" Златан Вълчев бе начело на шествието от училището до читалището в чест на Националния празник „3 март“. Над 110 деца у от няколко села са в училището от средищен тип – от Добротица, Босна и Любен. Слова, танци, песни в един спектакъл – "Песента на колелетата на рода български". Заслужените поздрави дойдоха от зам. областния управител Джанан Халил, от кмета на общината инж. Николай Неделчев и от поздравителен адрес от областния управител Насуф Насуф. В тържеството участваха председателят на Общинския съвет Моазес Мехмед, общинските съветници Станчо Арсов, Розин Георгиев, Донка Димитрова, зам. кметът Елисавета Кърова, кметът на село Добротица Иван Алексиев и др. На линия бе и РИО на МОН с поздрав и подаръци от д-р Габриела Миткова и Марин Ботев. 
        Пом. директорът Росица Никова: "Спектакълът включва драматизирани национално значими произведения от българската литература – „По жицата” на Йордан Йовков, „Дърво без корен“ на Николай Хайтов, „Ветрената мелница“ и „Хитър Петър“ на Елин Пелин, „Неродена мома”, „Дядо и внуче“, „Мелница за змии и гущери“ и „Майчина сълза“ на Ангел Каралийчев. Оригиналният сценарий е дело на екип от педагози от училището." Постановката синтезира мотиви от тези произведения и вплетено представяне чрез танц и песни на фолклорните области на България. Костюмите и декорите са дело на педагози от учебното заведение, финансирани от спечелени в годините проекти. При подготовката на декорите и сценичните костюми се работи активно с родителската общност по класове. Спектакълът е петият пореден в практиката на училището, а за догодина са замислили сценични варианти на хумористична тема.
         Изявата бе подготвяна два месеца от 100 деца и 16 души от педагогическия състав на училището, със съдействието на НЧ "Й. Йовков", на чиято сцена бе игран спектакълът. В него Хитър Петър надлъга Настрадин Ходжа. Учителки научиха своите възпитаници да влязат в роли на принцове и принцеси, на герои от разкази и приказки. И още: Моканина потърси "по жицата" бялата лястовица, за да излекува болната му дъщеря. Майсторът дюлгерин Дъбака надигра хубавицата Христина във "Ветрената мелница". На сцената оживя и приказният свят, за да се огледат в него различни човешки качества.        

Няма коментари:

Публикуване на коментар