петък, 28 февруари 2014 г.

Пореден успех за школата по изобразително изкуство и керамика при НЧ „Христо Ботев - 1901 год.” с. Зафирово



         Децата от школата към НЧ „Христо Ботев – 1901 год.” Извоюваха първа награда от НК „Св. Трифон Зарезан” гр. Сунгурларе, за което получиха красива статуетка и грамота. Конкурсът „Св. Трифон Зарезан”, чиято цел е да съхранява и популяризира българския народен обичай Трифон Зарезан се провежда за единадесета поредна година. Той е посветен на традиционния празник на лозаря и винаря – Трифон Зарезан и празника на град Сунгурларе – 14 февруари. Тази проява инициирана от НДД и ОДК гр. Сунгурларе, организирана от МОН, РИО гр. Бургас, под патронажа на кмета на Община Сунгурларе д-р  Георги Кенов е ярко доказателство за ангажираността на цялата общественост за запазване на българския дух, съхраняване на традициите и ценностите, които ще се пренесат в бъдещите поколения.
         Изложбата от детски рисунки бе подредена в Зимната градина на СОУ „Христо Ботев” гр. Сунгурларе. С 1897 рисунки (графика и живопис), скулптори и творби на приложното изкуство участваха деца от 28 региона от България. Около 70% от детските творби са дело на деца от ОДК, ДК, ЦРД, НДД София – т.е. от всички обслужващи звена в системата на образованието от цялата страна. Получените творби бяха журирани в четирите жанра(живопис, графика, скулптора и приложно изкуство).
         Победителите в националния конкурс разпределени в три възрастови групи (6-10; 11-14; 15-18) бяха излъчени от жури в състав: председател – Сашо Митков Казанджиев – художник и членове: Снежана Николаева Великова и Христо Петров Крушков – художници.
         Наградите специална статуетка и медали на класиралите се на призови места бяха връчени от гостите на тържеството – д-р Георги Кенов – кмет на Община Сунгурларе, г-н Халил Ахмед – председател на Общинския съвет в гр. Сунгурларе, г-н Георги Даутев – началник на РИО Бургас, г-н Емил Узунов – началник на РПУ Сунгурларе и г-жа Пенка Петрова – Директор на ОДК Сунгурларе.
         Статуетката на децата от школата бе връчена от г-н Георги Кенов – кмет на гр. Сунгурларе.  Комплексната  I награда бе извоювана от Преслав, Галена, Даная, Ангел, Свилен, Габриела, Селин, Богомил, Сезин, Георги, Арзу, Тамер, Айкут, Емре, Ердин и Мертин – участвали с рисунки и скулптори посветени на празника Трифон Зарезан. Гостите и наградените деца, бяха поздравени от вокални групи към ОДК Сунгурларе с ръководители Виолета Йорданова, Исман Хасан и Пенка Иванова.

                                               Лорета Станева – ръководител на школата  

                                               Марияна Лазарова – библиотекар-секретар

Няма коментари:

Публикуване на коментар