вторник, 15 май 2012 г.

Урок по съзидание и пример за гражданска мисъл...по тутракански




Кметски поздрав за Велико Русинов
На 12 май във връзка с кампанията по почистването на града и общината, кметът д-р Димитър Стефанов и заместник-кметът Петя Василева връчиха благодарствени адреси и парични награди на Велико и Стефка Русинови и на Кемал Терзиев, съобщи пиарката на общината в Тутракан Мариета Спирова. Ръководството на община Тутракан отправя своята дълбока признателност към тях за неуморната им грижа, за безкористното добро, което правят за гада и хората! Пожелаваме си да срещаме повече хора като вас -с достойна гражданска позиция и мисъл за общността!
Ако случайно минавате по улица „ Силистра” в град Тутракан спрете се пред къщата на номер 46А. Наглед е една обикновена къща, в която обаче живеят необикновени хора. Това е семейство Велико и Стефка Русинови. Те се преселват в Тутракан от село Дунавец и тук започват да градят своя нов дом с неуморен труд и грижи. Дом, в който прекарват спокойно старините си - в делничните грижи и радостите при гостуването на децата и внуците им. С какво са необикновени нашите съграждани ли? Те са от тези хора, които наричаме добри стопани. Дворът им е неголям, но чист и подреден. Гладиоли, лалета и най-различни цветя са посадени в лехички от грижовните ръце на Велико и Стефка.  И въпреки че на входната врата на техния дом не е закачена табелката „Образцов дом”, позната ни от едно време, домът на семейство Русинови е точно такъв - образцов. А самите му стопани са пример за подражание. Защото въпреки своите 76 години и удара, който е прекарал, дядо Велико безвъзмездно работи, за да бъде градът ни по-чист, по-красив и уреден.Той премита, ако не всеки ден, то през ден, тротоара пред дома си от изхвърлените от неблагоразумни граждани боклуци. С помощта на съпругата си трудноподвижният човек, който използва бастун,  вече три-четири години се грижи за алеята на отсрещната страна на улицата - засадил е нискостеблени ябълки и цветя, а от тази година, благодарение на него,  там растат и малки лозички. Сам дядо Велико полага грижи и за прекопаването и поливането им.
Попитахме го, не му ли тежи, да се занимава с такъв вид работа на неговите години? Отговорът му беше: „Трябва да правим нещо за хората!” и ако всички хора направят нещо хубаво, дори и малко да е то, Тутракан ще бъде чист и красив град! Разочарование за семейството обаче носят анонимните прояви на вандализъм, след който засетите цветя са захвърляни недалече от лехите. Но  тези грозни деяния не са нещо ново за нашата малка общност  въпреки призивите на Община Тутракан да се спре унищожаването на градинките и зелените площи в града.
Всички ние трябва да си зададем въпроса, ако един възрастен човек може да съзидава и гради, тогава колко ли много могат да постигнат всички млади и здрави хора в общината?
Днес са много малко хората, които безкористно и безвъзмездно правят нещо за своята общност, за своя град. Такъв е нашият съгражданин Кемал Терзиев, който помага при поливането и поддържането на цветята и зеленината в град Тутракан. Със своя личен автомобил и поливни съоръжения (маркучи и бидони) г-н Терзиев многократно е улеснил работата на хората, които се грижат за зелените площи.
            Кемал Терзиев е родом от Тутракан, работил е дълги години в социални дейности към общината, в момента е пенсионер. Живее сам, след като починали съпругата му и майка му. Той сподели,че неговите децата живеят в Турция, където им ходи на гости, но не мисли да се изселва там - иска да остане в  Тутракан. Според него има много неща, които могат да се направят за града, много важно е градът да има добър вид за туристите и преминаващите от тук хора. На въпроса  „Има ли добри хора тук, които да милеят за града?” той отговори, че може и да има, но се срещат все по-рядко.

 
  


Няма коментари:

Публикуване на коментар